Sport Challenge 2/52 Het loopt op rolletjes!

Ik zat er al met mijn gedachten: skeeleren. Maar daarvoor had ik nodig: droog weer, tijd en zin. Dat was allemaal een probleem deze week (hoewel ik dus wel gesport heb, zie vorige blog), maar vandaag wist ik het: ik ga het doen! Dus kleren en skeelers klaargelegd en rond 8 uur, want meer afgekoeld, de straat op.

Meteen een aantal buurvrouwen die mijn kunsten gingen bewonderen – sarcasme, lees je het? Maar de ritjes over de stoep gingen nog wel aardig. Ik wilde naar het harde asfalt, verderop. Maar dan moest ik eerst die stoep af, een rooster over en door een zandbak. Vriendje moest mee om te helpen, maar vond het te hilarisch om mij te zien ploeteren. Maar goed, ik was er en heb zo’n 20 minuutjes heen en weer gereden. Aan de overkant van het water reden meer meiden, hard en stabiel. De volgende keer maar aan die kant skeeleren, dan kan ik tenminste echt een rondje rijden.

DSC_1091

Wat is het?
Volgens Wikipedia is Skeeleren of Inline Skaten “een discipline in het hardrijden op de skate, een tak van de skatesport. De sport is voortgekomen uit het rolschaatsen, maar tegenwoordig wordt het (in Nederland) meer gezien als een variant van het schaatsen op ijs.” Dus ja, eigenlijk heel simpel; schaatsen, maar dan op asfalt en met wieltjes ipv ijzers.

Wat heb je nodig?
*tromgeroffel* Skeelers. Nu heb je wel een aantal verschillende, dus het ligt eraan wat je wilt leren/kunnen. Je hebt namelijk exemplaren met 4 wieltjes (inline skates) en die met 5 wieltjes (skeelers), met en zonder remblok. Inline skates zijn meer ijshockeyschaatsen en vooral bedoeld voor recreatieve afstanden en korte bochten. De Skeelers zijn meer als ‘noren’ en zijn bedoeld voor lange tochten. Voor de rest heb je natuurlijk beschermers nodig, zoals kniebeschermers, elleboogbeschermers en eventueel een helm. Als kleding heb je of een strak pak nodig, maar voor recreatieve afstanden kan ook normale sportkleding.

Waar doe je het?
Op glad wegdek en skeelerbanen. Hier heb je wel een ijsbaan, die ook als skeelerbaan wordt gebruikt, maar die is vrij ver weg. Misschien dat ik er wel een keer heen ga (het is ‘s avonds open). I’ll let you know. Het is net bekend geworden dat ze er eentje vlakbij ons gaan plaatsen. In 2018 verwacht ik. Dus voorlopig blijf ik vooral op asfaltwegen (pas op bij het vallen!) en gladde fietspaden.
Je kunt lessen volgen en speciaal op skeelerbanen leren skaten (dit is wel een stuk veiliger). Ook kun je meedoen aan ‘skate tochten’, zoals de night skate in grote steden.

Untitled-1

Hoe doe je het?
Gewoon doen! Dat klinkt makkelijk he? Maar het is als schaatsen, maar dan op asfalt. Je moet er goed rekening mee houden dat je niet glijdt, jij bepaalt wat je doet, maar je moet dus ook bewuster remmen! En dat kan ik nog niet (goed)… Op YouTube vind je lessen, maar je kunt je ook bij schaatsverenigingen aansluiten.

Wat zijn de pluspunten?
Het is makkelijk, je bindt de skates onder en kan gaan. Het voelt rustgevend om lange afstanden af te leggen (ik heb voorheen ook vaker geskeelerd, vandaar dat ik het weet), maar ook intensief. Je kunt alle kanten op, mits de grond stevig genoeg is. En je kunt trucjes leren. Het is dus vrij divers. Als je rustig skate, kan je ook een gesprek voeren, dus lekker met vriendinnen. En je traint je billen en benen.

Wat zijn de minpunten?
Au, benen, voeten! In principe heb je geen pijn: de schoenen moeten goed stevig zitten, maar niet te strak. Je moet ruimte hebben om je voeten te bewegen, maar je enkels moeten strak vast zitten. Maar ik ben nog wat te onervaren om echt goede slagen te maken, dus dan voel je die lompe dingen aan je benen toch wel naar een tijdje. Maar zoals ik eerder al zei: spierpijn is fijn.

Conclusie
Ja, ik vind dit leuk. Tenminste, bij droog weer en tussen de 18 – 24 graden. En ja, dat is het niet vaak in Nederland. Ik wil alleen wel heel snel wat meer technieken leren, dus daarvoor zou ik of lessen moeten volgen of met anderen moeten mee skaten. Wie weet.

Cijfer
4/5

About the author

Marleen

View all posts