Orange is the new black

Het leukste aan Twitter vind ik dat je alles kan vragen en altijd antwoord krijgt. En zo kwam lang, lang geleden de tip voor de serie “Orange is the New Black.” Met een 8,5 op IMDB, kwam hij uiteraard bovenaan mijn to watch lijst. Hij stond hier lang, maar toen ik met de eerste aflevering begon wist ik: dit is mijn serie.

Waar gaat het over?
De vrolijke, blonde Piper Chapman woont samen met haar verloofde in New York. Ze is druk bezig een bedrijfje op te zetten met haar beste vriendin. Een paar jaar daarvoor was ze verliefd op een vrouw, die drugs smokkelde over de hele wereld. Slechts eenmaal smokkelde Piper drugs voor haar. Ze is niet opgepakt en had die periode allang afgesloten, totdat haar naam werd genoemd in een drugszaak. Ze bekend en verdwijnt voor 15 maanden achter de tralies. Ze laat haar (mannelijke) verloofde vertwijfeld, verdrietig, hoopvol, maar gefrustreerd achter. En zij, de brave New Yorkse, moet leven tussen de ex-junkies, maffia vrouwen, moordenaars en witte boord criminelen. Gaat ze dit overleven?

En dan? 
Je kunt je nog zo goed inlezen, – maar doe het niet, want je valt meteen door de mand  – niets kan je voorbereiden op het leven achter de tralies. Het vieze eten, wc’s zonder deuren (hallo regelmatig terugkerende nachtmerrie!), gestoorde vrouwen en seksistische bewakers.

In de gevangenis waar Piper (ze noemen iedereen bij de achternaam, dus ze heet hier Chapman) zit, leeft iedereen in een ‘eigen’ clique. De blanken bij de blanken, de donkeren bij donkeren, de latina’s bij latina’s, de ouderen bij ouderen en de junkies bij junkies. Chapman wordt dus meteen opgenomen door de blanke dames, maar zegt meteen de verkeerde dingen. Ai.

Ondertussen leer je het (deels waargebeurd!) leven binnen de vier muren kennen en de regels te begrijpen. Het gaat niet om wie het sterkst of slimst is, het draait op handel. Handel in diensten (seks, massages, make-up). Piper raakt verstrikt in de wereld waar vertrouwen en macht alles is. Als jij de machtigste vrouw tegen je hebt, heb je de hele gevangenis tegen je. Ze maakt veel mee, maar begint steeds meer haar plek te vinden. En dat terwijl een oude bekende ook in dezelfde gevangenis zit.

De verloofde voelt zich eenzaam en gefrustreerd. Zeker als hij vreemde verhalen hoort over zijn vriendin in de gevangenis. Als journalist is Piper’s verhaal natuurlijk goud waard en hij schrijft en vertelt daarom overal zijn verhaal. En dat terwijl de hele gevangenis mee leest en luistert. Gaat hun liefde dit overleven?

Waarom is het zo goed?
Het is een nieuwe wereld. Ik ken deze wereld niet en hopelijk jullie ook niet. Je leert van iedere hoofdpersoon het achtergrondverhaal kennen, dus je begrijpt hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn. Soms zijn het hele onschuldige gebeurtenissen, soms zijn ze echt jarenlang verkeerd bezig geweest. Bij die laatste groep, grijpt de maker van de serie terug op de jeugd en zo zie je maar: omgeving is echt de belangrijkste reden dat mensen van het rechte pad afraken.

Er zitten een aantal acteurs en actrices in, die we kennen van andere series en films (American Pie, That 70’s Show), maar een deel is best nieuw in de wereld van A-series. En dat terwijl het allemaal geweldige actrices zijn, want ik geloof ze in hun rol. Voor mij is Red niemand minder dan een criminele Russische, terwijl ze in het echt gewoon in Iowa is opgegroeid en al jarenlang in een bekende serie speelde (Star Trek Voyager).

Ik verbaasde mij wel over de vrijheid die de vrouwen hebben, de middelen die ze in handen kregen (schroevendraaiers, lichtsnoeren, scharen?). Maar naarmate de serie vordert, begrijp je dat dit privileges zijn. Je hebt verschillende afdelingen en de hoofdpersonen bevinden zich op de meest ‘vrije’ afdeling. Ze werken en zijn veelal geen gevaar voor zichzelf en voor anderen. Behalve als je te ver gaat…

De serie is spannend, emotioneel en uniek. Het is grappig, gevoelig en vooral erg donker. De vrouwen doen er alles aan om te blijven leven en vinden ingenieuze afleveringen. Het is donker, maar wel eerlijk. Maar Piper is wel een pechvogel. Iedere keer als ze haar leven weer een beetje op orde heeft, gebeurt er weer iets waardoor ze weer helemaal opnieuw moet beginnen. Aargh, frustraties.

En nu?
Ik moet nog een paar afleveringen, dus ik zit de komende tijd wel gebakken. Je kunt deze serie op Netflix kijken.

About the author

Marleen

View all posts

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *