De gouden tips van Kim en Steffie

Ik ben nog een groentje als het op vintagekleding aankomt. Ik heb nu 6 stukken gekocht, het merendeel online. Zowel met hoogte- als dieptepunten. Mijn vondsten ga ik binnenkort uiteraard met jullie delen. Voor nu, waar zou ik op moeten letten om dieptepunten in vervolg te voorkomen? Ervaringsdeskundigen Kim Louter en Steffie Elshout vertellen.

“Let op of er vlekken of gaten in zitten. Kijk naar het labeltje: is het van een bekende mode zaak, komt het uit het buitenland, heeft het een oud logo bijvoorbeeld. En pas het item altijd! De maten van vroeger vallen een stuk anders dan de maten van vandaag de dag”, vertelt Kim. Goed opletten dus. Als je online koopt is passen uiteraard lastig. Vraag dan om een “aan foto”: een foto waarop de verkoper het kledingstuk draagt. Zowel Kim als Steffie doen dat vaak.Steffie met een van haar aanfoto’s. Klik hier om het product te kopen!

Vintage Market Place
Beide meiden zijn actief op de Facebook groep Vintage Market Place (klik) en zijn daar erg enthousiast over. “Ik verkoop mijn kleding op Vintage Market Place, omdat ik daar de deur niet voor uit hoef en ik weet zeker dat daar alleen maar meiden zitten die de kleding waarderen. Zo wordt er geen “misbruik” gemaakt van mijn schatjes”, zegt Kim. Steffie is ook blij met de mensen in de groep. “Ik denk dat ik Vintage Marketplace de leukste en gezelligste groep vind van alle groepen waar ik lid van ben. De regeltjes zijn duidelijk en iedereen houdt zich er goed aan. Er komen prachtige vintage kleding stukken voorbij. Doordat er op deze pagina ook echt alleen vintage kleding, tassen en accessoires worden verkocht, verkoop ik hier zelf ook het meeste.”

Op de rommelmarkt
IMG_0034Naar Facebook dus als je vintage stukken wilt kopen. Maar waar kun je heen als je toch liever wilt passen? Steffie: “Ik ga vaak naar grote ‘rommelmarkt’ hallen in België. Op de een of andere manier hebben ze daar toch allemaal net wat andere spulletjes dan hier in
Nederland. Ook gewone rommelmarkten bezoek ik graag. Hier kan ik veel kleding voor een niet te hoge
prijs vinden.” Kim kreeg zakken kleding als gift van haar tante. Niet alles vintage, maar sowieso allemaal ouder dan 15 jaar. Ook zij bezoekt rommelmarkten: “Op zoek naar mooie sierraden. Mensen doen zoveel moois weg!”
                                                                                                                        Kim Louter

Zowel Kim als Steffie zijn overduidelijk dol op vintage en tweedehands kleding en spulletjes. Wat maakt vintage zo speciaal? “Het is kleding met een verhaal! De vorige eigenaar heeft er van alles in beleefd. Plus dat ik het stukje duurzaamheid ook erg belangrijk vind. Er is al zoveel moois gemaakt, waarom zouden we dan iedere keer nieuwe spullen moeten kopen?” vraagt Kim zich af. Steffie is het daar mee eens: “Ik koop vintage kledingstukken, niet alleen omdat ik ze echt heel erg mooi vind, maar ook omdat ik het leuk om een kledingstuk een tweede, derde of zelfs een vierde leven te geven. Als een blouse of jurk er nog goed uit ziet, dan is het toch zonde om weg te gooien?”

Gouden tips
Hebben ze nog gouden tips als het over vintage pareltjes gaat? Steffie: “Kijk vooral goed op kleine rommelmarktjes. Ik ga wel eens naar de IJhallen in Amsterdam, maar ik vind daar veel minder dan op rommelmarktje bij mij in de buurt. Kijk goed om je heen en ga vooral naar kraampjes waar oudere mensen zitten. De kraampjes waar jonge meiden staan is meestal al helemaal leeg gekocht. Ook kringloopwinkels doen het goed. Je hebt daar vaak kleding, accessoires en tasjes. Ik kan daar altijd goed slagen, maar ook daar geldt kijk goed rond!” Kim voegt daar nog aan toe: “Gebruik gewoon je boerenverstand! Vertrouw je het niet, doe het dan niet!”

About the author

Marleen

View all posts