De dodendans van Kroatië

Afstand vanaf utrecht: 1369 km
Kosten: 20 kuna pp

We reden omhoog, steeds hoger, tot we bij een klein dorpje aan kwamen. Hier zagen we een grote kerk en een paar huisjes. Vriend begon de grote kerk te fotograferen. Ik pakte het boekje en las het nogmaals. “Ga naar nummer 32 voor de sleutel.”

Ik kijk om mij heen. Naast mij komen nog twee Nederlanders staan. Ik zie nummer 32, een huisje verderop met een veranda. Op de veranda verschijnt een vrouw. “Ich bin jetz da!” roept ze. Ze loopt naar binnen, pakt een sleutel en komt naar ons toe. Ze spreekt de twee mannen en mij aan. “Ik stap bij jullie in de auto, het kerkje is ongeveer 5 minuten rijden. Toegang is 20 kuna per persoon, graag vooraf betalen.” Ik roep mijn vriend en we rijden achter de mannen en de vrouw met de sleutel aan.We rijden weer helemaal naar beneden en slaan dan af het bos in. Hier staat een klein kerkje. De vrouw met de sleutel pakt die sleutel en opent de kerk Sv. Marija na Škriljinah. Ze gaat bij een tafeltje staan en vraagt om de 20 kuna. We krijgen een kaartje. “Graag maximaal 3 foto’s. Geen flits.” Dit kan de tekening beschadigen, denken we er zelf maar achter. Ze begint het verhaal te vertellen. Het verhaal achter de tekeningen. In goed Duits, beter dan de onze, beter dan die van de andere mannen.

De tekeningen omvatten 40 van de belangrijkste momenten in het leven van Maria en Jezus, denk hierbij aan de geboorte van Jezus, en de belangrijkste personen uit hun leven. Ook andere belangrijke bijbelverhalen worden vertelt. De vrouw noemt ze alle 40 in 1 minuut op, dus ik ben ze weer vergeten, maar de foto’s zeggen genoeg.

Het meest bijzondere taferel is de dodendansfresco, een prachtig kleurrijke tekening waar naast elk hoofdpersoon de dood/een skelet staat. Deze fresco zijn al uit 1474, maar nog steeds in prachtige staat. Daar zorgt die vrouw met de sleutel wel voor.

Op de plafond barok tekeningen van een later stadium. In diezelfde tijdsperiode is de altaar gemaakt. De vrouw vertelt dat er niet vaak gebruik gemaakt wordt van het kerkje, alleen bij speciale gelegenheden. Tien minuten later staan we weer buiten. Dit was die 2,50 euro wel waard.

About the author

Marleen

View all posts