screenshot van de film the giver

The Giver: een kleurrijke wereld in zwart en wit [film recensie]

Het is hip: sci-fi en fantasierijke verhalen met tieners en young adults in de hoofdrol. Het zijn populaire boeken en geliefde films. Maar langzamerhand kennen we de verhalen wel: de meeste mensen op de wereld zijn dood, de mensen die nog leven hebben allemaal een eigen ‘rol/taak’ en de tieners gaan er dwars tegenin en redden daarmee de wereld. Ha! The Giver is eigenlijk exact hetzelfde, behalve dat de wereld niet is vergaan. Tenminste, niemand heeft enig idee…

Iedereen doet precies wat ze vertelt wordt. Sta op, neem medicatie, wees eerlijk (lieg nooit!), wees duidelijk, ga naar school, je krijgt jouw rol (baan) – de rest van je leven doe je dat werk – ga naar jouw familie, eet wat en ga slapen. Simpel. Ja, vriendschap bestaat en families ook, maar liefde en haat niet. De wereld is heel zwart/wit. Letterlijk. Totdat The Giver en Jonas elkaar leren kennen.

The Giver: standaard verhaal, maar vernieuwende invalshoek

Ja, dit verhaal kennen we al.  Maar toch was ik aangenaam verrast. Dit verhaal is scherp, krachtig en confronterend. Dit is wat jongeren willen zien. Een verhaal waarin goed en kwaad niet meteen duidelijk is. Een verhaal over liefde, over angst, subtiel verpakt.

De wereld uit dit verhaal is mooi, sereen en vriendelijk, maar onze wereld is ook niet alleen maar haat en oorlog. Bovendien is het decor en het filmische prachtig, ze gaven de film net een streepje extra.

Sterrencast met Meryl Streep en Jeff Bridges

Met bekende acteurs en actrices zoals Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgård en Katie Holmes, is deze film ook aardig scherp in de markt gezet. Maar het verhaal viel niet op. En dat terwijl dit verhaal wat nieuws brengt in de grote groep young adult sci-fi films (ondanks dat het wat traag is en oppervlakkig bleef). Omdat het bijna spiritueel is, dit is wie wij – de mensheid – willen zijn. Het serene, leven in vrede, zonder verdriet, zonder haat. Mensen die allemaal met de beste wil, het beste doen. Ook als dat niet altijd juist is.

Cijfer: 7,5/10
Gezien: 17/07/17

 

About the author

Marleen

View all posts