bon iver live recensie tivoli vredenburg

Concert review: Bon Iver – Tivoli Vredenburg

De koude wintermaand januari zou koning Winter brengen in de vorm van singer-songwriter Justin Vernon. Helaas werd de hele tour afgezegd, wegens ‘persoonlijke redenen’. Dat is uiteraard droevig, vooral voor de band Bon Iver, maar ook voor de vele fans die met moeite een kaartje scoorden. Gelukkig was het 19 september dan toch zo ver. Bon Iver in TivoliVredenburg. Was het het lange wachten waard?

Is er tijdens het voorprogramma van harpist en singer-songwriter Mikaela Davis nog veel geroezemoes, als Justin Vernon zijn mond opendoet, is het meteen doodstil. De eerste 4 nummers raast Bon Iver door songs van het laatste album. ’22 (Over S∞∞n)’ , ‘ 10 d E A T h b R E a s T’, ‘715 – CREEKS’ en ‘ 666 ʇ’ tonen de altijd vernieuwende kant van de band. Het album brengt klanken uit folk, jazz, triphop, pop, rock, het is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. Deze sound met elektronica en samples maken het een uitdagend begin van de set.

Bon Iver altijd vernieuwend

De bewerkte stem van de zanger, met dubbele lagen en elektronische effecten, is even wennen. De fans die voornamelijk naar Utrecht komen voor Bon Iver, Bon Iver en For Emma, Forever Ago zullen moeite hebben de muziek te volgen. Maar wie zich laat meevoeren, komt in een prachtige wereld terecht.

Zangstem Vernon voorbeeld

Een wereld vol bijzondere solo’s (saxofoon, mondharmonica, drums), van zwaar melancholisch tot aan up-tempo en optimistisch. Bon Iver heeft niet voor niets een Grammy voor het tweede album gewonnen. De muzikaliteit en het zoeken naar extremen en vernieuwende klanken, verdienen alle aandacht. Het stemgeluid van Justin is een voorbeeld voor veel singer-songwriters. Zijn loepzuivere hoge, klassiek geschoolde stem is bekend. Maar tijdens ‘Calgary’ laat hij ook zijn zwaarste zangstem klinken. En altijd met een emotionele ondertoon.

Lees de volledige recensie op Festivalinfo 

About the author

Marleen

View all posts