De minibieb

Het was januari. Op de piano bij mijn ouders stond een doos boeken klaar voor een vriend. “Voor zijn bieb,” gaf mijn moeder aan. Een bieb? De vriend vertelde die avond dat zijn bieb goed bezocht werd. Het verbaasde hem als er een keer geen boeken geleend/geruild werd. Vooral op woensdagen, als de kinderboeken als warme broodjes over de toonbank gingen. Ik dacht na: stond er op mijn kantoor ook niet zo’n bieb? En wat zei mijn broer vorig jaar over die grote kast vol boeken bij hen in de straat? En wat zag ik laatst op Utrecht centraal voor boekenruil-winkel?

Wat is een minibieb?
Een minibieb is een klein kastje of een paar dozen op een openbare plekken waar boeken in zitten. Deze boeken zijn gratis te lenen of te ruilen. Sommige minibieben hebben openingstijden, zoals die op mijn werk, die alleen tijdens kantoortijden te bereiken is. En bij ons buurthuis staat ook een plank vol boeken die alleen in het weekend te halen zijn.

IMG_9632

Waar vind ik een minibieb?
Er zijn er meer dan je denkt. Een aantal zijn te vinden via www.minibieb.nl. Je kunt hier zoeken naar een minibieb in jouw buurt.

Hoe werkt het nou precies?
De eigenaar van de minibieb creëert een plek voor zijn/haar boeken op een openbare plek en stopt er vervolgens alle boeken in die hij over hebt. Eigenaars van minibieb maken vaak zelf een leuk kastje (want het moet immers wel waterdicht zijn in ons land). Sommige lijken op kleine vitrinekastjes of apothekerskastjes, andere op brievenbussen, sommige zijn gestapelde plastic IKEA bakken. Vervolgens gaat de eigenaar flyeren in de wijk of plaatsen een advertentie in de buurtkrant. En dan is het wachten op de eerste klant. Idealiter is de minibieb een ruilmiddel. Jij neemt jouw gelezen boek mee en ruilt die voor een uit de minibieb. Bij sommige bibliotheken mag je ook een boek lenen, maar als je die te lang thuis hebt liggen, wordt de bieb wel wat leeg natuurlijk, dus ruilen heeft de voorkeur. Want iedereen heeft toch wel een paar boeken liggen waar ze niets meer mee doen?

IMG_9630

Waarom is dit zo leuk?
Tijdens de kerst en rond de vakanties zijn de boekwinkels vol van de mensen. Ook op bol.com worden nog steeds veel boeken verkocht. Maar boeken zijn best prijzig en steeds meer mensen gaan over op e-readers. Een goedkope oplossing is de kringloop – daarover meer, maar een andere duurzame goedkope oplossing is ruilhandel. Wie heeft er niet weleens een boek geruild met een vriendin of familielid? “Dit boek moet je echt lezen!” Mijn moeder gaf mij ooit eens een stapel ‘doorgeefboeken’. Nu kun je voordelig boeken ruilen en kom je misschien wel pareltjes tegen waar je nooit van hebt gehoord! Of kun je eindelijk dat boek lezen die je al heel lang wilt lezen, maar het net te duur vond om te kopen!

Wat nam ik mee?
Ik heb mijn eerste boek uit de minibieb geleend, De Wedunaar van Kluun. Ik heb nog nooit een boek van Kluun gelezen (ja ik moest met ‘Komt een vrouw bij de dokter’ beginnen, maar dat heb ik bewust niet gedaan), maar wilde het altijd wel proberen. Is het wel mijn stijl? Kan ik tegen de snelheid van dit boek, het taalgebruik? Nu kun je het rustig ‘proberen’. Het boek las ik in een week uit. Bewust, zodat ik hem meteen weer kon ruilen op kantoor tegen een van Jan Siebelink, een schrijver die ik ook nog steeds moet ‘proberen’.

Ga je nu zelf een minibieb beginnen?
Nee, dat niet, maar ik heb een collega die er nu een wilt beginnen. Ook heb ik de bieb van de vriend van mijn ouders, de minibieb op kantoor en twee in de wijk. Ik ben mijn boekencollectie aan het doorspitten op ruilexemplaren en zal deze bibliotheken dus flink gaan spekken! Gaan jullie ook meedoen?

IMG_9633

About the author

Marleen

View all posts