Boek recensie | Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In De Nacht

Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In De Nacht
Mark Haddon

Het verhaal over een kind met autisme. Een onderwerp dat ik zo interessant vind, omdat ik mij er weinig bij kan voorstellen. Daarom las ik in de auto terug van Italië naar Nederland – ja, lang geleden – dit boek.

Het verhaal
De 15-jarige Christopher is autistisch. Hij heeft moeite met emoties en onoverzichtelijke situaties, maar is een kei in logica en wiskunde. Wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, onderneemt hij een speurtocht die zijn leven op zijn kop zal zetten. Centraal staat hoe Christopher probeert de wereld te begrijpen met logica. Hij leest geen emoties, kan niet tussen de lijntjes doorlezen en kan geen verbanden leggen. En dat is verdomd lastig als de wereld om je heen lijkt in te storten door list en bedrog.

Mijn mening
Ik vind dit een heerlijk boek. Het kinderlijke schrijven, het proberen dingen te begrijpen met logica, ook als er geen logische verklaring is. En die wiskunde sommen die hij deed om zichzelf te kalmeren of om orde te scheppen in chaos kon ik prima hebben, ik heb er zelfs nog wat van geleerd – en ik heb niets met logica en cijfers. Het verhaal neemt je echt mee in zijn wanhoop en frustratie. En het heftige van het hebben van autisme.

Cijfer
9/10

About the author

Marleen

View all posts