Toch niet zo super-foods

Ik werk in de zorg. Nee dat betekent niet dat ik dagelijks bij zieke mensen aan het bed zit, maar mijn collega’s wel! In een blad dat op kantoor lag (over Diabetes) las ik over superfoods. Hoe super zijn die superfoods nu eigenlijk? Valt dat even vies tegen!

Het Voedingscentrum begon er een maand geleden mee. “De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. (..) Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft.” Wat een statement! Is het puur het WOORD ‘superfoods’ of zijn de superfoods ook helemaal niet zo gezond?

Kokosvet beter dan olijfolie?

Nee. Maar liefst 90% van het kokosvet is gemaakt van verzadigde vetten. Die vetten die we zoveel mogelijk moeten ontwijken. Het biedt evenveel calorieen als andere vetten, dus ook daar hoef je het niet voor te doen. En ja, er zitten cholesterol verlagende effecten in, maar ook verhogende (hallo verwarring). Helaas is er nog te weinig wetenschappelijk bekend of kokosvet echt goed is voor het tegengaan van hart- en vaatziekten en of de ketens in kokosvet ook echt een gunstig effect hebben op het lichaamsvet. Al met al: komt helemaal overeen met de olijfolie, dus net zo goed, maar niet beter. Alleen heeft olijfolie alleen maar goede soorten vet. Pfieh, kan ik die flessen weer met opluchting in de pan leeggooien. Oh nee, met mate heet dat.

Gojibessen, het gezondste stukje fruit

Gezond: ja. Gezonder? Neuh. Blauwe bessen en frambozen hebben evenveel gezondheidsvoordelen en guess what: veel goedkoper. Hello budgetprinses! Uit diverse testen blijkt zelfs dat de bes stoffen bevat die niet goed zijn voor de darmen. Je wordt er niet jonger van en het is nergens bewezen dat het goed is tegen kanker.

Elke dag een twee handjes vol chiazaden

Een superzaad, want levert eiwit, vezels, calcium en omega-3 zuren. Maar: Nederlanders krijgen veel eiwitten binnen op een dag via andere voedselgroepen. Vezels zijn duurzamer als je ze gewoon uit Nederland haalt en 100 ml melk is al voldoende voor de hoeveelheid calcium die je uit de zaden haalt. Daarnaast de Omega-3 vetzuren in de zaden, nou die neem je dus niet allemaal op, want dat zijn de verkeerde omega-3 zuren (dat kan blijkbaar). Die verdwijnen dus meteen in het riool. Alleen de proteïnen zijn wel zeer goed voor je. Oh, en ik las trouwens dat je erg moet oppassen bij het gebruik van de zaden. De zaden kunnen namelijk opzwellen in de maag tot een gelatineachtige massa en dit kan darmkrampen veroorzaken. Iehl. Ja, het is makkelijk dat al die stoffen in één enkel product zit, maar het is totaal overbodig om dit elke dag te nemen.

Quinoa en de wereldeconomie 

Wat een supergraan is Quinoa! En hoewel over de smaak te twisten valt, heeft het veel goede kenmerken: goede voedingsvezels, glutenvrij, barstenvol vitamines en trage koolhydraten. Maar door de populariteit van deze graan, gaat het goed mis aan de andere kant van de wereld. De toenemende vraag  betekent goed en slecht nieuws voor traditionele telers in Zuid- Amerika. Goed nieuws: er is meer werk en ze verdienen er meer aan. Slecht nieuws: nu wil iedereen een ‘graantje’ meepikken. En worden deze lokale, kleine buren ingeruild door goedkopere, grotere boerenbedrijven. Deze boeren weten lang niet zo goed hoe het gewas gemaakt moet worden, dus de kwaliteit gaat achteruit. Ai. Goed opletten op de duurzame stickers.

Tarwegras voor vitamine C

Wat is er mis met een kiwi? Anyway. Tarwegras schijnt (ik heb het niet geproefd) helemaal niet lekker te zijn. Waarom eten we het dan? De anti-oxidanten. Maar na onderzoek blijkt dat je heel wat kopjes tarwegras op een dag nodig hebt om voldoende vitamines binnen te krijgen. Beter de standaard twee ons groenten en twee stuks fruit. Goedkoper ook.

Welke superfoods zijn dan wel goed?

Olijfolie mag. Groenten zoals broccoli. Avocado’s zijn altijd een goede keuze. Die blauwe bessen waar ik het over had. Plantaardig gevoed rundvlees, zalm, knoflook, vette vis, amandelen en groene thee. En mijn verslaving (en die van mijn mam: hoi mam!) is havermout en ja: dat is wel een topvoedselproduct. Het is oprecht (want wetenschappelijk en lang getest) cholesterol verlagend. En met de vezels zit je zo vol, dus je eet meteen een stuk minder.

Niet anti-superfoods

Uiteraard zitten er superveel goede kanten aan deze producten en ze zijn niet perse schadelijk, maar verwacht geen wondermiddel. Alle producten hebben voor- en nadelen. Denk aan je portemonnee en snoep verstandig, dan kom je een heel eind. Let op E-nummers en bouw wat weerstand op. Mocht je wel graag dit willen eten: gewoon blijven doen. Met mate. En in combinatie met andere gezonde, pure, Nederlandse producten. Dat is ook super. En nog duurzaam ook. 

Bron: De Morgen, Diactueel, Voedingscentrum, Volkskrant

About the author

Marleen

View all posts