De Best(e) McDonalds van Nederland

Een goede McDonalds? Die zijn toch allemaal hetzelfde? Niet helemaal! In Best is namelijk een hele bijzondere…

Of je nou over de snelweg tuft of net aan het shoppen bent geweest bij Decathlon: de McDonalds in Best valt op. Met zijn ouderwetse bogen en retro lettertype. Als de eerste Amerikaanse McDonalds. Hier moeten we uiteraard naar binnen…

Glimlach bij de McDonalds

Eigenlijk ben ik helemaal geen fan van de Mac. En als we er eten is het altijd hetzelfde. Of een McKroket of een McWrap. Maar deze McDonalds maakte mij blij.

Achter het hoofdgebouw staat een immens groot Michael Jackson standbeeld. Met allemaal rouwkaarten, brieven, bloemen, souveniers. Overduidelijk een ideale plek om Michael te herdenken. Heeft hij ook een rol binnen?

Roze neonlampjes

Ik ben verliefd. De roze neonlampjes die mij verblinden. Daarna werd een aardbeiensmoothie in mijn handen gedrukt door een lieve, kleine man met een dienblad. Uit de boxen klonk rock ‘n roll. Ik ben in de hemel!

Want de McDonalds in Best is uniek. Alles ademt de ’50s. Het is precies zo’n snacktent als je in de films ziet. De Amerikaanse jaren ’50 suikerspinnenhaar stijl. De sporters en de cheerleaders, de Grease jongens, Back To The Future. Dat. Precies dat. En laat ik nou idolaat zijn van de jaren ’50 acteur James Dean. Mijn hoofd ging pijlsnel heen en weer en daar keek ik in zijn ogen. James’ zijn ogen. Die eeuwig dromerige ogen onder zijn dikke wenkbrauwen.

McDonalds Best Terug in de jaren 50

Maar er was meer. Er hing een Chevrolet Corvette¬†aan het plafond, er stond een jukebox en in de hoek zag ik een ouderwetse Coca Cola machine (glazen flesjes voor 10 ct! Helaas werkte hij niet…). Overal hingen gouden platen van bekende artiesten zoals the Rolling Stones en Michael Jackson (andere tijd, minstens zo belangrijk) en grote posters van Marilyn Monroe en Elvis. Onder het tafelblad, in glazen vitrines, liggen oude Nederlandse tijdschriften en Elvis spulletjes.

En dan is dit alles in de kleinste details doorgevoerd. Het lettertype dat wordt gebruikt. Met dikke zijkanten en dunne uiteinden. En de kleren van het personeel. Roze bowling polo’s voor de meisjes en blauwe voor de mannen. Jongeren die straalden als ze je bestelling in ontvangst namen. Overduidelijk high van alle neonlichten en oppeppende muziek…

Dit gebouw is een replica van de allereerste McDonalds ooit. In Amerika uiteraard. Nog nooit at ik zo’n lekkere McKroket. Zo hoort een Amerikaanse fastfoodzaak te zijn. In Nederland.

Ben jij hier weleens geweest?

About the author

Marleen

View all posts