persfoto death cab for cutie

Concert review: Death Cab for Cutie – TivoliVredenburg

Met ruim 20 jaar ervaring en 9 studio albums, heeft Death Cab for Cutie een repertoire waar je ‘u’ tegen zegt. Ze spelen dan ook met gemak een set van 2 uur in TivoliVredenburg. Lukt het de band om 2 uur lang de aandacht vast te houden?

Hoewel de band jarenlange ervaring heeft, zijn de Amerikanen in Nederland nooit echt doorgebroken. Toch staat Death Cab for Cutie vandaag voor een tot de nok toe gevulde grote zaal van TivoliVredenburg.

Weinig liefde voor nieuwe album thank you for today

De openingsongs ‘I Dreamt We Spoke Again‘ en ‘Summer Years’ komen van het laatste album Thank You for Today, een album dat niet heel geliefd is bij de fans vanavond. Die wachten overduidelijk op nummers van Plans en Transatlanticism. Het oudere werk kenmerkt zich door emotionele lading en de gevoelige zangstem van frontman Ben Gibbard, terwijl het laatste album meer leunt op pop en elektronica. Beide passend in de tijd waarin ze uitkwamen, maar de fans juichen harder bij ‘Title and Registration’ en ‘What Sarah Said’ dan andere nummers.

Het helpt ook niet dat het geluid bij de eerste nummers niet goed staat afgesteld. De microfoon stoort, wat Bens unieke, zuivere zangstem doet kraken. Op de vloer wordt geklaagd over gebrek aan geluid, bezoekers raken afgeleid. Hoeveel ervaring dan ook, het duurt even voordat Death Cab for Cutie het geluid en setting op orde heeft en alsnog de aandacht pakt.

Emotionele, rustige Death Cab for Cutie overtuigd

Zeker bij ‘What Sarah Said’ is het publiek overtuigd. De zaal is doodstil als Ben achter de piano plaatsneemt. Dat blijft als hij daarna met ’60 & Punk’ voorop het podium gaat staan. Vol in de spotlight met alleen een microfoon in zijn hand. Zijn overtuigende zangstem neemt ons mee in het ‘gênante’ leven van een oude punker. Ziet Death Cab for Cutie het einde van hun carrière dichterbij komen?

Meer lezen op podiuminfo.nl
Benieuwd naar andere concertrecensies? Bekijk ze allemaal bij live  

About the author

Marleen

View all posts