Lowlands foodlog

Sommige mensen trekken meteen een schreef gezicht als het over eten op festivals gaat. Supervette hamburgers, slappe frieten en stinkende shoarma tentjes. En je betaalt er ook nog eens 10 euro voor, belachelijk! Voor foodies is Lowlands dan echt een fijn festival. Waarom? Lees verder!

Donderdag Campingvoer
Donderdag gaan de campings open, maar het festivalterrein blijft dicht tot morgenmiddag. Het is dan vaak improviseren met het eten. Je kunt bij de ‘supermarkt’ wat frietjes of een klein stukje pizza halen, maar Lowlanders zijn creatief. Hoewel niet altijd even gezond, wel praktisch! Een greep uit het voedselwaar van de groep waar ik mijn avondeten nuttigde (10 personen). Twee gaspitjes in een handige meeneemkoffer (cheapass bij de action en jaren te gebruiken), 3 weggooibarbecues, 7 voorverpakte maaltijdsalades, 2 blikjes tonijn, 4 beefburgers, 2 hamburgers uit zak (huh?), 5 runderworsten, gebakken aardappeltjes met peper en een zak biologisch brood.

Ander campingvoer tips vonden we in de Daily Paradise, onze ochtendkrant op lowlands. Hierin voornamelijk gerechten met eieren, knakworsten, tomaten, kaas en spek. Niet heel gezond, wel makkelijk te maken. Pannenkoeken zijn ook simpel te maken en een ideaal ontbijt. Verrassend genoeg zijn de te volle tassen en kruiwagens dan ook voornamelijk met eten en drinken gevuld. Veelal natuurlijk met (je mag 8 liter drinken mee nemen pp = ook meteen 8 kilo, so i won’t).

Schermafbeelding 2013-08-19 om 14.51.37

Bron foto Instagram Bramkoster

Vrijdag Vleesdag
Als je niet bij die groep hoort die 10 kilo aan eten en drinken meesleept, dan gaat het geld dus naar de groene muntjes. Dure muntjes, 2,60 per stuk. Wat kun je daar van kopen? Wij nemen als eerste een bourgondisch kroketje bij de snacktent. Ja, een ‘bourgondische croquette’. Ambachtelijk bereid met alleen het beste vlees. Nog steeds runderragout en draadjesvlees, maar heerlijk smeuïg. Met broodje en mosterd (teveel mosterd!) voor 1,5 muntje = 3,90.
Next up; kebab. Wij zijn niet zulke kebab / shoarma-eters. Dit vooral omdat we nog geen restaurant in de buurt hebben gevonden, maar ook omdat het nogal vet en niet altijd even lekker is. Maar op Lowlands is de kebab altijd smaakvol. Zes rollen vlees hangen te wachten op de vleesvreters (hallo bacteriën! Tja, op Lowlands heb je weerstand nodig, geloof mij). Een Turks broodje, rijkelijk belegd met koolslasalade en tot de nok toe gevuld met kebab. Als saus kan je kiezen tussen knoflook, sambal of cocktail. En volgens mij nog eentje, maar heb de verkoopster niet laten uitpraten, want had mijn tanden al in het broodje gezet. Vullend, zeer. Lekker? Ruim voldoende. Prijs? Veel, 2,5 punt = 6,80.
Wat nog meer voor de vleeseter? Dure hamburgers, voor 6,80 krijg je een klein broodje met sla en een hamburger. Maar wel 100% beef en biologisch. Dat dan weer wel. Uniek was de BBQ tent, op een grote stoomlocomotief (Een BBQ genaamd de Oklahoma Smoker), werden spareribs en ander vlees gemaakt. Prijs was heftig, gemiddeld 3 muntjes. Maar je kon ook een heel assortiment aan vlees krijgen voor 4,5 munt = 11,70. Makkelijk te delen en dan is het weer goedkoper dan in een restaurant.

Zaterdag Kies bewust
Let op: ik ga heel vaak biologisch zeggen in dit stukje.
Zaterdag ontbijt ik anders. Ik ga bij Oxfam Novib voor een broodje hummus (mijn nieuwe verslaving). Een immens groot broodje (biologisch) met veel groenten en veel hummus. De koriandersaus heb ik afgewezen, ik ben geen fan van koriander. Heerlijk broodje die ik met geen mogelijkheid opkreeg. Luxe. Voor 2 muntjes = 5,20. Mijn vriend kocht hier nog een biologische banaan voor een half muntje = 1,30. Tijd voor de cliché, patat. Op Lowlands verkopen ze biolgische patat, je ziet de gesneden aardappelen. Ook de mayonaise was heerlijk smaakvol. Beter dan de meeste festivalpatat meuk. En mooi in een puntzakje. Heerlijke patatkruiden en stevig, maar niet te krokant. 1,5 muntje = 3,90.
Lowlands wil zoveel mogelijk biologisch zijn, dus de meeste snacks waren dit jaar biologisch, yay. Maar het ging nog verder. Voor de bewuste foodies; de kraam vrij voedsel. Hier krijg je bijvoorbeeld biologische pasta en zwarte risotto en dat allemaal gluten en notenvrij! Ook de wereldsoepen geven net wat meer smaak aan de dag. En nog eentje Vant land! Vers van het land, stamppotten, gehaktballen, omeletten en macaroni. Voor de fijnproevers onder ons. Oh, en er waren verschillende tentjes met glutenvrije pannenkoeken!

24220166b8003b89c5f3afba355c221a_view
Bron afbeelding Twitter Marjolein / Tearsong

Zondag Zoetigheid
Oh oh wat een gezonde keuzes, maar kunnen we ook wat meer groenten en fruit eten of gewoon lekker ongezond snoepen? Uiteraard! Begin met het ontbijten bij de supermarkt en kies daar een pakje vifit of een fruitsalade. Een appel mag natuurlijk ook.
Lekkere koeken vind je bij Douwe Egberts en Oxfam Novib (hier ook chocolademelk trouwens!), vers gebakken mensen!
Bij de bioscoop vonden we heerlijke churros (mijn vriend is verslaafd aan die dingen, dus bij de film een zakje leeggegeten = 2 muntjes, 5,20.), popcorn, snoepgoed en suikerspinnen.
De groentengerechten vindt je voornamelijk bij bovenstaande tentjes (zaterdag), maar je krijgt vrijwel overal sla, tomaten of ander makkelijke groenten. Vant Land en Vrij voedsel hadden nog wel groente gerechten. En uiteraard Oxfam Novib, eerlijk eten en powervoedsel. Maar veel salades op Lowlands? Nee, te weinig nog.
Als klap op de vuurpijl nog een smoothie met poweringredienten. Kies wat je nodig hebt (bijvoorbeeld meer energy) en fiets voor je smoothie. Letterlijk. Klaar, hap, power!!

Schermafbeelding 2013-08-19 om 15.27.53

Bron foto Acai-events

Wat nog meer?
Gebakken vis, Surinaams, Mexicaans, kaasfondue, tosti’s, bitterballen, nasi, bami en andere aziatische hapjes, loempia’s bijvoorbeeld = heerlijk en maar 1,5 muntje voor 2 loempia’s = 3,90. Broodjes en sapjes van LaPlace, falafel, uitsmijters, meatpies, ijs van Ben & Jerry’s, Swirls en Ola. De thaise broodjes en italiaanse broodjes, hot sandwich van La Place, pizza’s, pannenkoeken. En de rest weet ik niet meer. ..

Puf, ik zit nu nog vol. Ik vind Lowlands heerlijk omdat je zoveel keuze hebt. Wat ik nog wil? Iets meer kleinere tussendoortjes (fruithapje, nootjes, wortels met hummus) en iets meer salade en dan ben ik happy!

Graag bij deze nog een ode aan Douwe Egberts. De Pickwick Green Ice Tea verkopen in een supergrote beker met veel ijs en een rietje en dat voor 1 muntje = de beste keuze dit weekend. Beter groene thee dan een klein bekertje cola voor dezelfde prijs. Yay! De ijskoffie van zwartgoud was trouwens ook ideaal (fair trade, uiteraard!)

About the author

Marleen

View all posts