Voorpret | De stadjes van Istrië

“We gaan dit jaar niet naar Lowlands”, zeiden we eind vorig jaar. Maar waar gaan we dan wel heen? Op vakantie! De eerste vakantie was snel geboekt – daarover later meer – maar die staat pas in oktober op de planning. Zullen we dan in mei ook nog ergens heen gaan? En voordat we het wisten hadden we geboekt, het wordt Kroatië. 


Bron foto: TripAdvisor

We gaan op vakantie naar Istrië. Lekker fout in een stacaravan op de allergrootste camping van het land (gok ik), maar ook lekker cheap (dit ook omdat we het meeste geld uitgeven aan die vakantie in oktober). En bovendien: supermooi! Allereerst zou ik jullie mee laten genieten met deze mooie plaatjes die we graag willen bezoeken.

Rovinj
Bij het uitzoeken van onze accomodatie stuitte ik op foto’s van Rovinj. Een prachtig plaatsje in het zuiden van Istrië. Bijzonder hoe Italiaans het oogt, met de kleuren, het water en het centrum ligt op een schiereiland. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo gek, want jarenlang was deze stad van de Romeinen! Het heeft zelfs nog jaren onder Venetiaanse vlag bestaan. Gebouwd op een heuvel en daarom lopen de nauwe straatjes veelal omhoog (of naar beneden, ligt eraan van welke kant je komt, hihi). En geen boulevard, dus een uniek stadje.


Bron foto: TripAdvisor


Bron foto: TripAdvisor

Porec
Mijn tweede stad op de lijst is Porec. Dit havenstadje (12000 inwoners) is heel toeristisch, maar ook heel oud. De stad is zeker 2000 jaar oud. Deze stad heeft wel een boulevard, maar dan ook eentje waar je ‘u’ tegen zegt.

Mijn verslaving voor de romeinse bouwkunst is ook hier weer terug te vinden. Deze stad is geworden wat het nu is dankzij de romeinen en later die Venetianen weer. Na bijna 800 jaar werd het veroverd door de Genuezen (dit waren ooit piraten van een onafhankelijke staat in het middenlandse zee gebied). En toen kwamen de Oostenrijkers die er een havenstad van maakten. En die oude geschiedenis vind je allemaal nog terug in deze stad vol kleine straatjes en met de prachtige Eufrasiusbasiliek. Geroemd om zijn kleurrijke mozaiken.


Bron foto: wikipedia


Bron foto: Travel Tourist

Foto's van Eufrasiusbasiliek, Porec
Deze foto van Eufrasiusbasiliek is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Novigrad
Vijftien kilometer ten noorden van Porec ligt Novigrad. Dit kleine stadje werd aangedaan door zeevaarders uit het Griekse én het Romeinse rijk. Het was een mooi centraal punt in de routes over de middenlandse zee. In deze stad zie je nog veel elementen van de middenleeuwen. Het schijnt dat er veel van de stad in de zee is gevallen… maar in de zee duiken doen ze hier niet zo veel. Bij Novigrad kan je wel varen en kayakken! Ook andere sporten (tennissen & golfen) kan je in deze stad. En er is elk jaar een groot Jazz festival.


Bron foto: Uniline.hr

Hum
Over kleine steden gesproken. Het Kroatische ‘Hum’ is door het Guinness Book of Records verkozen tot kleinste stad op aarde. Met slechts 14 huizen en stadsrechten is het zeker een uniek exemplaar. Een leuk stukje van Wikipedia: “Hum wordt bestuurd door een eigen burgemeester, die jaarlijks wordt gekozen. Iedere stemgerechtigde krijgt een stuk hout met aan iedere kant de naam van een kandidaat. De stemgerechtigden van het dorp kerven een inkeping aan de kant van hun favoriete kandidaat. De kandidaat die het meest “op z’n kerfstok” heeft, wint en is de nieuwe burgemeester.” Daar moet ik heen, dat begrijp je!


Bron foto: Pinterest

Pula
Hoewel de stad mij eigenlijk niet zo aanspreekt, heeft het wel een van de grootste amfitheaters (zesde) ter wereld. In de tijd van de gladiatoren konden zo’n 23.000 mensen hier naar de strijd om leven en dood kijken. Gebouwd rond het jaar 0 (2 voor en 14 na Christus). Onder keizer Vespasianus werd het gebouw vergroot en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Hoe groot is het gebouw dan? Het is 130 meter lang, 105 meter breed en heeft een hoogte van 33 meter. Pula heeft ook een Romeins Forum en een kleine boog. En ik als Romeinse bouwwerkliefhebber, ga uiteraard een kijkje nemen.


Bron foto

Ben jij al in Istrië geweest? Wat vond je het leukst?

About the author

Marleen

View all posts