Reisboekjes ANWB Extra

Allereerst: nee, ik ben niet gevraagd om deze boekjes te reviewen, ik doe dit puur uit mijzelf omdat ik ze erg fijn vind. Waar gaat het over Marleen? Over de reisboekjes van ANWB Extra. Klink erg suf, maar ideaal voor als je in een ‘regio’ op vakantie gaat. 

2014-02-15 15.52.16

Spoiler alert! Daar liggen ze, de drie boekjes die het laatste jaar heb gekocht. Vorig jaar gingen we op vakantie naar Italië, bij Triëst in de buurt. Het boekje ‘Adriatische Kust’ bracht ons de snelste route naar Venetië, bracht ons naar het dorpje Aquileia, waar ze prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijden hadden. We hadden een culturele route door Triëst en wisten in het Italiaans te bestellen in het meest geroemde restaurant van die plaats. Een heerlijke vakantie waar het boekje prima bij hielp.

De trips die dit jaar gepland staan zie je naast het boekje liggen. We gaan naar Istrië (maar dat wisten jullie al) en Yucatán (remember: f*ck vliegangst!). En dus zit ik nu behalve met de schoolboeken, ook met deze boekjes in de trein.

Hoe is het boekje opgebouwd?
In het eerste deel van het boekje gaat het over de algemene dingen die je moet weten. De geschiedenis van de regio, het land, de regels, normen en waarden die afwijken dan die van ons. Vervolgens geeft het boekje wat tips over slaapplekken en restaurants.

Next up: onderweg. Dit is het langste verhaal in het boekje. Dit verhaal gaat met je mee door de hele regio, langs allemaal hoogtepunten en bijzonderheden. De speciale plekken worden tussendoor uitgelicht door nieuwe hoofdstukken. Hoofdstuk over een bepaalde stad/bijzienswaardigheid uit? Dan gaat het lange verhaal weer door. Zo kan je alle bijzondere plekken bezoeken en onderweg ook nog leuke plekken bezoeken.

Het boekje eindigt met taaltips, een register, notitieblaadjes en achterin: een supergrote kaart van de regio. De kaart is erg handig. Je kan hem eruit halen en door middel van nummers, zie je de bepaalde bijzondere plekken terug die in het boek voorkomen. Zo weet je altijd waar je bij in de buurt bent.

2014-02-15 17.38.45-1

Waarom vind ik deze boekjes fijn?
Don’t get me wrong: deze boekjes lijken suf en ze zijn erg cliché, maar een kijkje in het boekje in de winkel bracht mij op andere gedachten. Ik  ga meestal op stedentrips, maar als ik op ‘vakantie’ ben, ga ik vaak naar een regio. Een bepaalde provincie die ik in twee weken wil ontdekken. De mooie steden, de kleinste kunstenaarsdorpjes, de bijzondere geschiedenis, uniek eten, relaxen op prachtige stranden of langs rivieren en watervallen.

Deze boekjes lenen zich ideaal als je bezig bent met een trip door een regio. De gebieden zijn uitgebreid, dus je kunt hem gebruiken bij langere reizen. Ze brengen je naar plekken die je niet meteen heel interessant zou vinden, maar met de blote ogen toch echt super bijzonder blijken.  Het is geen lonely planet, maar een zakformaat boekje met hoogtepunten. Zowel toeristisch als kleinschalig.

Het boekje is makkelijk geschreven, maar vol details. Een simpel boekje, waar je veel uit kan halen. Eigenlijk ontzettend retro, Marco Polo klassiekers-achtig. Weinig beeld, veel verhaal. Maar ik vind ze heerlijk. Hij ligt alweer klaar voor de volgende reizen.

2014-02-15 17.38.15

 

About the author

Marleen

View all posts