Snailmail: een feestje in de brievenbus

Sinds januari is het bijna elke dag feest in mijn brievenbus. Niet alleen met kaartjes, maar ook met lange brieven. In mooi versierde enveloppen, gevuld met theezakjes, stickers en paperclips. Snailmail.

Schermafdruk 2016-06-10 16.26.31

Wat is snailmail?

De letterlijke vertaling snailmail is slakkenpost. Dit omdat de post langzamer is dan bijvoorbeeld email of sms. Met snailmail worden meestal brieven bedoeld, maar het kan ook gaan om kaarten. De snailmail waar ik op doel zijn feestelijk versierde brieven en enveloppen, gevuld met veel goodies, die je weer kunt gebruiken in een brief terug. Het is dus vooral leuk voor mensen die al veel aan het knutselen zijn of dol zijn op brieven schrijven. Vroeger had ik al veel penvriendinnen, nu weer, maar dan nu van over de hele wereld.

Schermafdruk 2016-06-10 16.20.47

Hoe begin je?

Om een beetje een beeld te krijgen wat snailmail is, ben ik begonnen met kijken op Pinterest en Instagram. Hier zag je de mooiste kunstwerken, maar ook wat simpelere brieven. Als je zeker weet dat je wil gaan snailmailen, kun je lid worden van de facebookgroepen rond dit thema. Daar kun je inspiratie op doen, zelf jou kunstwerkjes delen en snailmailvrienden vinden. Deze groepen hebben wel een ledenstop van 200/250 mensen, dus het kan zijn dat je even moet wachten voordat je lid kan worden. Ook is er een Nederlandse forum waar je inspiratie op kan doen.

Schermafdruk 2016-06-10 16.21.18

Hoe kom je aan penvrienden?

Via instagram zag ik ook dat veel mensen oproepjes plaatsten voor snailmailvriendjes. Hier ben ik ook in meegegaan. Internationale vrienden zijn leuk, maar houdt er rekening mee dat een dunne brief of kaart verzenden al 1,25 euro is naar het buitenland. Laat staan een wat grotere brief. Via de Facebookgroepen of het forum die ik noemde, kun je Nederlandse penvrienden vinden. Dat scheelt alweer de helft aan kosten.

Thema knutselen

Als je vraagt wat jouw penvriend als hobby heeft, wat haar lievelingskleur is, welk drankje ze het liefste drinkt, heb je meteen een aanknopingspunt voor een snail. Maak een leuke brief met extra’s in haar lievelingskleur of plaats er appel thee in en appelstickers.

Schermafdruk 2016-06-10 16.21.08

Shoppen! 

Maar om thee en stickers te hebben, moet je natuurlijk eerst dingen kopen. Leukste aan snailmail is dat je ook veel spulletjes terug krijgt, dus doe het rustig aan. Het is verslavend. Koop masking/washi tape bij Hema of Action. Bij de Action hebben ze ook leuke stickers, linten, goedkope thee etc. Regel een transparante doos zodat je de spullen kunt bewaren. Kijk op websites zoals Aliexpress en Meerleuks.nl voor mooi briefpapier. Hema heeft ook goedkoop papier en diy pakketjes die ideaal zijn om mee te starten. En goedkoop. Knutselpapier koop je overal, zoals de Wibra, Action en Kruidvat. Bij Wibra en Hema kun je ook transparante zakjes kopen om alles net wat meer op te leuken.

En nu? Aan de slag!

Het resultaat: elke week een feestje in de brievenbus. Een klein envelopje waar je helemaal vrolijk van wordt. Een verrassing, elke keer weer. Wie wil dat nou niet?

About the author

Marleen

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *