Spookdorp in Kroatië – Dvigrad

Achterin een goedkoop reisgidsje las ik over een spookdorpje in Istrië, Kroatië. Ooit een prachtig plaatsje met mooie huizen, een stadsmuur en een kerk, maar in de 17e eeuw verlaten en in verval geraakt. Waarom…

We reden vanaf Pula richting het noorden om nog wat plaatsjes te bezoeken, waaronder Dvigrad. De navigatie wees ons de weg en dat was maar goed ook, want Dvigrad ligt verscholen achter een rij bomen. Alleen een paar auto’s en een toeristisch cafeetje tonen dat hier iets te zien is.

DSC_0577

Oppassen in Kroatië

Overal hangen bordjes: op eigen risico, we raden u aan hier naar rechts te gaan, draag een helm etc. Dit dorpje is zo vervallen, dat er elk moment een muurtje naar beneden kan komen. Ze zijn bezig het op te knappen, maar  herkenbaar is het niet meer. De stapels stenen, de halve muurtjes. En toch zie je nog de charme van hoe het ooit moest zijn. De stadsmuur, een toren, de diepe put, een groot plein, de trappen, de huizen, een keuken, je herkent het nog.


Plattegrond van hoe het ‘was’

Dvigrad is meer dan een paar stenen. Er zijn tientallen verhalen over dit spookdorpje. Waarom vertrokken de bewoners van 200 huizen uit Dvigrad? Het schijnt dat er in Dvigrad veel ziektes uitbraken. Niet echt een aantrekkelijke plaats om te wonen dus. Boze tongen beweren dat dit kwam door de ligging van het dorp. Maar anderen zeggen dat er boosaardige geesten rondzwierven…

DSC_0604

De maagd sterft niet

Ook aan spirtuele verhalen geen gebrek. Zo is er een prachtige rots net buiten het dorp, waar ooit een meisje vanaf is gesprongen. Men zegt dat ze hiermee wilde bewijzen dat ze nog maagd was, want maagden stierven niet als ze van de rots sprongen (huh?). Zij ging ook niet dood, het meisje vloog weg…

DSC_0592

Liefde voor of door het dorp Dvigrad

Het schijnt ook dat als je hier met jouw vriend/vriendin wandelt, het dorp meer verliefder dan ooit zal verlaten. Nu kan ik beamen dat dit bij ons geen verschil heeft gemaakt. We houden niet meer of minder van elkaar door het bezoek aan Dvigrad, maar mooi was het wel. Al met al is het nu een bijzondere wandeling van een half uur tot een uur.

DSC_0590

About the author

Marleen

View all posts