Uitgestelde koffie

Ken je uitgestelde koffie al? Op het journaal was een item over de grote hoeveelheid daklozen in Londen. Hoe daar meer dan 8000 mensen geen dak boven hun hoofd hebben. De opvanghuizen zitten overvol en veel mensen slapen op straat. Ze hadden een baan, een huis, een normaal bestaan. 

Dakloze koffieverkopers

En toen kwamen de problemen: de crisis, veel subsidies voor hulporganisaties verdwenen, de toestroom van vluchtelingen. Gelukkig kwamen er nieuwe organisaties, zoals Change Please. Zij leiden daklozen op tot koffieverkopers en sturen ze met een kar de straat op. Het deed mij denken aan ‘Uitgestelde Koffie‘, waarin alle kleine beetjes helpen.

Wat is uitgestelde koffie?

In heel Nederland zijn diverse cafés en lunchrooms aangesloten bij dit initiatief. Als jouw lunchroom is aangesloten en koop je een kopje zwart goud (of iets anders)? Bestel er dan meteen een tweede bij. Je vraagt dan om een uitgestelde koffie. Die betaal je, maar ontvang je niet.

Deze kop koffie (of thee of een boterham of wat je ook wilt) kan opgehaald worden. Iemand die het hard kan gebruiken, een dakloze of iemand met een verslaving. Als zij diezelfde lunchroom binnenlopen, kunnen ze vragen om een uitgestelde koffie. Gratis en voor niets. Opwarmen.

groot

Ik werk vlakbij Utrecht Centraal en zie bij meerdere lunchrooms een bord hangen met tientallen streepjes. Het lijkt misschien heel klein en het zorgt niet voor minder daklozen zorgt, maar stel je eens voor: je slaapt op straat. Het is koud, je hebt honger, je voelt je machteloos. Als je wakker wordt, begin je de dag met een warme drank en misschien zelfs een gratis gebakje. Hopen op betere dagen…

About the author

Marleen

View all posts