Postcrossing: duizend kilometer voor een ansichtkaart

Het was september 2010. Ik woonde in een klein huisje in Zwolle. Op Twitter las ik over Postcrossing en ik raakte geïntereresseerd. Ik verzamelde al mooie kaarten en hield van post ontvangen. Toch hield ik het niet lang vol. Twee kaarten gingen de deur uit en ik ontving 1 kaart uit China voordat ik ermee stopte. Tot het januari 2016 werd en ik weer getrokken werd naar deze rage van ansichtkaarten versturen over de wereld. Er lagen vandaag 3 poststukken op de mat, uit Canada, Australië en Taiwan. Hoe klein is onze wereld eigenlijk?

Schermafdruk 2016-02-25 11.31.29

Postcrossing: ansichtkaarten van de hele wereld
Postcrossing is simpel gezegd het uitwisselen van kaarten. Ansichtkaarten, van die enkele kaarten met een leuke voorkant en een schrijfbare achterkant. Het project is gestart in 2005 door Paulo Magalhäes. Er zijn meerdere sites, maar de meest bekende is postcrossing.com. Op een handjevol landen na, zijn er uit elk land op aarde mensen actief met Postcrossing. Op Postcrossing.com zijn nu 690.000 mensen lid uit 210 landen!

Aan de slag
Het werkt heel makkelijk. Je wordt lid via de site en vraagt je eerste adres aan. De website kiest willekeurig een ontvanger voor je uit. Dit is iemand die ook zelf al een kaart heeft verstuurd. Deze ontvanger heeft een profiel op de website waar staat wat hij leuk vindt. Bijvoorbeeld ‘katten’ of ‘zonsondergangen’. Ook heeft die persoon – als hij al wat langer actief is – een pagina met ontvangen kaarten, verstuurde kaarten en favoriete kaarten. Hier kun je goed zien welke kaarten hij leuk vindt en nog niet heeft ontvangen. Vervolgens kies jij een passende kaart uit jouw collectie (of koop je er eentje) en schrijf je zijn adres er op. Als je een adres hebt opgevraagd, ontvang je een code. Het belangrijkste deel van Postcrossing is om de code op de kaart te schrijven. Daarna plak je er postzegels op (helaas is dit geen goedkope hobby, een kaart naar het buitenland kost je 1,25 aan postzegels) en mag hij op de brievenbus.

Na een paar weken of dagen (afhankelijk waar die persoon woont), ontvangt hij de kaart. Hij gaat naar postcrossing.com en vult daar de code die jij op de kaart hebt gezet in. Jij ontvangt een berichtje dat de kaart is aangekomen, meestal met een bedankje/berichtje van de ontvanger (dit heet een hurray). Als een kaart van jou is aangekomen, krijgt iemand anders jouw adres opgestuurd. Hij/zij stuurt jou dan een kaart. Zo blijft het eerlijk, want alleen mensen die zelf ook actief zijn met verzenden, mogen kaarten ontvangen.

Schermafdruk 2016-02-25 11.31.01

Jouw droomkaart
Mijn profiel bestaat uit een paar wensen en een korte introductie van mijzelf. Niet iedereen leest dit. Sommige mensen sturen de eerste de beste kaart die ze kunnen vinden. Ja, dat voelt niet altijd eerlijk, omdat jij zoveel moeite voor jouw ontvanger hebt gedaan! Je zult niet altijd kaarten ontvangen die je leuk vindt of volgeschreven met hele verhalen, daar moet je rekening mee houden.

Maar toch merk ik dat zeker 80% echt wel leest wat je schrijft. Ik krijg hele verslagen van de mooiste plekken in verre steden. Ik krijg kaarten vol quotes en eten, precies zoals ik wens. Ik heb nu 13 kaarten verstuurd en 13 ontvangen. Op postcrossing kun je jouw statistieken zien en daar zie ik dat ik kaarten naar 11 landen heb verstuurd en 11 landen heb ontvangen. En dat is toch wel het hoogtepunt. Ik heb nu post uitgewisseld met 14 landen: Amerika, België, Canada, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Nederland, Polen, Rusland, Taiwan, Thailand, Tsjechië en Wit-Rusland.

En dat is toch wel het allermooist uit Postcrossing. Iemand heeft duizenden kilometers verderop moeite gedaan om voor jou. Duizenden kilometers verderop glimlacht iemand om een kaart die jij voor haar hebt gekocht. Duizenden kilometers legde een kaart af. Duizenden kilometers per fiets, auto, boot, trein en vliegtuig. Speciaal voor jou. Dan is de wereld opeens best klein.

About the author

Marleen

View all posts