Curated | Chocolátl

Verrassing, halverwege augustus kreeg ik mijn eerste Curated pakket binnen (lees hier mijn eerdere blog over Curated)! Joepie! Ik heb een mix van curatoren gekozen. Dit keer kreeg ik binnen… een FOOD pakket vol chocolade! Oeh, ideaal.

De samenstellers van de pakketen bij Curated zijn niet de minsten. Dit zijn de stijliconen, de trendwatchers en topbloggers van elke ‘tak van sport’. Foodtrendwatcher Marjan Ippel – zelf geen chocolade fan – stelde dit pakket samen met chocolade van Chocolátl uit Amsterdam. De chocolade die ze in deze winkel verkopen wordt is zo uniek, zo bijzonder, dat zelfs Marjan het lust.

DSC_0673

Wat zit er in? (tekst van de site en brief van Curated)

DSC_0684 copyDSC_0683

Single-origin chocolades van François Pralus (Frankrijk) Een collectie van tien single-origin pure chocolades van deze Franse ambachtelijke chocolademaker. Elk chocolaatje is gemaakt van cacao uit een ander land van herkomst, maar elk wel met hetzelfde cacaopercentage (75%) en op exact dezelfde wijze geproduceerd. Het idee is dat je zo de smaken kunt vergelijken op basis van hun terroir.
Ik ben dol op chocolade, maar kan er wel goed van afblijven. Mijn vriend is de zoetekauw in dit huis, maar met pure chocolade heeft hij niets. Ik wel, vind het zelf erg smaakvol, ondanks dat het wat bitter is. Pure chocolade uit Afrika heeft vaak wat meer ‘power’ dan die uit Europa. Daarom heb ik die van Ghana alvast geproefd. Die was verrassend zoet, maar had wel een krachtige nasmaak. Bijna een soort pepertje. 

Chocolade & Hazelnoot Gianduja uit Rózsavölgyi (Hongarije). Deze kleinschalige artisanale chocolademaker uit Budapest is gespecialiseerd in single-origin chocola van premium Venezolaanse bonen, zowel als in chocola met exotische en innovatieve smaakcombinaties. De gianduja in een tube is hun ambachtelijke knipoog naar Nutella. Rijk, romig, hazelnotig en decadent. Voor op brood, croissants, ijs of zo uit de tube. De naam Rózsavölgyi betekent zoiets als ‘rozenvallei’.
Chocolade met hazelnoot is mijn nummer één favoriete combinatie. Of het nu in een pot zit (hallo Nutella!) of een lekkere reep met hele hazelnoten, altijd goed. Er staat dat de tube geschikt om te gebruiken als boterhambeleg, maar ik denk dat ik hem ga gebruiken voor desserts en taarten. I’ll keep you posted.

DSC_0681

Mangaro 65% van Michel Cluizel (Frankrijk) Single-estate chocoladeparels gemaakt door de Franse ambachtelijke chocolademaker Michel Cluizel. Single-estate betekent dat de cacaobonen van één bepaalde plantage komen. In dit geval ‘Mangaro’ in Noord-Madagascar. De parels hebben een rijke elegante textuur met hints van citrus, aalbes en zoete specerijen. Maak er chocoladedrank van of bonbons, of doe ze door het gebak. Ik denk dat wij binnenkort weer brownies eten…
Jaa, me love chocolate chips! In brownies, op cupcakes, met ijs, heerlijk! En als tip geeft Curated dat je ze ook kan gebruiken als chocolademelk? Nu ik weer pepernoten in huis hebt – ik ben er zo eentje ja – ga ik dat zeker maken. Is er al regen voorspeld?

Tres Hombres Cacao Nibs van de Amsterdamse Chocolate Makers Ambachtelijke bean-to-bar producten van kleine batches single-origin chocoladerepen. Nibs zijn gemalen of gehakte cacaobonen en de basis van alle chocolade. Van deze geroosterde nibs uit de Dominicaanse Republiek maken ze de duurzame Tres Hombres repen, de 75% puur en de 40% melk met gerookt zeezout. Strooi de nibs over soepen, salades en patisserie. Of zet er thee van met de French press (duwpot).
Dat klinkt toch bizar? Zet er thee van of gooi over soepen? Huh? Maar dat komt natuurlijk door de hoeveelheid zeezout dat er in zit. Ik ben wel erg benieuwd hoe dit smaakt als thee… Eerst op zoek naar een duwpot. Of heeft iemand een tip hoe je dit makkelijker kan maken? 

DSC_0676DSC_0677

Mini ‘Bee & Floral’ repen van Rococo (Engeland).
Chantal Coady was in 1983 met Rococo een van de vroege pioniers in Europa’s ambachtelijke chocoladerenaissance. Rococo specialiseert in klassieke, maar ook in exotische smaakcombinaties. Altijd subtiel en in balans met de basischocolade – een combinatie van single-estate Grenada en een eigen blend. Hier uit de ‘bee’ collectie de witte chocola met kardemom en uit de ‘floral’ collectie de pure (65%) met rozen.
Deze repen zien er het ‘normaalst’ uit, maar rozen en kardemom in chocolade maakt het toch weer uniek. De witte chocolade moet ik gewoon proeven, maar de verpakking is zo mooi, zonde om kapot te scheuren.  

Madécasse repen uit Madécasse (Madagaskar) Madécasse is een nieuw type chocoladebedrijf dat zijn cacao niet alleen haalt maar ook produceert in het land van origine. Opgericht door twee Amerikaanse vredescorpsvrijwilligers met een sterke duurzaamheidsgeachte, die tegelijk topkwaliteit nastreven. In het pakket zitten ‘Sea Salt & Nibes’ en ‘Exotic Pepper’ met drie verschillende soorten pepers.
Holy, die met pepers was zo raar. Ik ben dat soort combinaties niet gewend. Eigenlijk smaakt het naar een zoete lolly met een salmiak binnenlaagje. Ik bleef maar proeven en proeven, uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat die combi, hoe raar ook, best lekker is! Zoet gaat prima met zout. Maar het is wel even wennen. 

Toppakket, heel tevreden over de eerste zending. Ik kan niet wachten tot pakket 2! Hoelang wachten nog?

Meer informatie op www.curated.nl  

About the author

Marleen

View all posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *