Review Oblivion & Seeking a Friend for the End of the World

Oblivion (2013) 
Oblivion zag ik op 8 september, maar nu pas tijd om er over te bloggen. Wat een film heeft Tom Cruise weer neergezet. Overduidelijk met een groot budget en een hoop drama.

Het verhaal
De wereld is kapot, helemaal kapot. Er is geen menselijk leven neer op aarde. We zijn vernietigd door monsters, drones, apen, wat het ook zijn. En Tom Cruise is een monteur, hij onderhoudt de ‘goede’ drones, in de eeuwen durende strijd tegen de evil drones. Zijn vrouw en hij mogen bijna naar het veilige ruimteschip – waar nog mensen zijn – maar dan red hij iemand uit een neergestort ruimteschip… Een mens?! Niets is wat het lijkt.
Mijn oordeel
Wat een ripoff! Dit is Moon, War of the Worlds, Planet of The Apes en Wall-E in een nieuw jasje. Met mooiere beelden, geweldige acteurs en toch wel een bijzondere twist. Maar als je bovenstaande films hebt gezien (i liked those!), kan je dit niet meer serieus nemen. Moon was prachtig in het ‘kleine’. Dit is te massaal, te onpersoonlijk. Prima om te kijken als je je verveeld en toch met de smartphone in de hand kijkt, maar verder niet teveel aandacht aan besteden.

Cijfer
2/5

Seeking a Friend for the End of the World (2012)
Hallo Marleentje met je sci-fi worldending films. Hier is er nog eentje. Seeking a Friend for the End of the World. Maar in tegenstelling tot bovenstaande film is dit een gevoelig en persoonlijk verhaal. Met sarcasme.

Het verhaal
Meteen in de eerste scene is het bekend: “The world is going to end in less than two weeks.” Wat zou jij doen met jouw laatste weken? De meesten in de film stoppen met werken, gaan feesten, hebben seks, reizen de wereld rond, gaan bidden, samenzijn met familie. Maar de hoofdpersoon weet het niet. Zijn leven bestaat niet meer. Zijn werk is nutteloos, zijn vriendin is er vandoor en niets wat hij heeft is meer wat waard. Dankzij zijn buurvrouw krijgt hij een idee van wat hij wilt met zijn laatste dagen. Toch pakt dat heel anders uit dan gepland.

Mijn oordeel 
Ik heb serieus gehuild aan het einde. De paniek van sommige mensen, de frustratie, nutteloosheid, wat is het leven nog waard als je weet dat je doodgaat. Zou je het met familie doorbrengen? De liefde van het leven? Is liefde dan het belangrijkste. Ja, dat denk ik wel. Samenzijn met degenen waar je van houdt. Er zat ook zoveel humor in deze film. Vaak nogal zwarte humor, maar heb flink hard gelachen om het onvoorstelbare. Hoe de laatste 5 werkenden bij een bedrijf meteen manager worden. Maar manager van wat? De roadtrip die de twee hoofdpersonen samen beleven is zo bijzonder, in korte tijd leer je elkaar op een heel diep niveau kennen. Zeker een aanrader voor iedereen die van een film met een hart houdt.

Cijfer
4/5

About the author

Marleen

View all posts