Felix van Cleeff – The Crimson Sea

Review Felix van Cleeff – The Crimson Sea 
[CD, Felix Van Cleeff/It’s All Happening]

Felix van Cleeff is met een ultieme herfstplaat gekomen: The Crimson Sea, als opvolger van zijn EP Into The Dark. Wat de plaat zo herfstig maakt? De gevoelige en donkere songs. Zo begint het album met ‘Borders Of Your Mind’, een donker, gevoelig en theatraal nummer. Ook ‘Into The Light’ borduurt voor op het gevoel van verlies, gevoelens die extra zwaar zijn tijdens de donkere dagen.

Toch is The Crimson Sea geen singer-songwriter album zoals velen. Met diverse instrumenten geeft hij een soort regenachtige-dag-in-New-York sound aan het album. En dat is ook waar Felix nu zijn hart heeft verloren. In het bruisende New York leert hij zijn muzikale talenten beter kennen. Jamsessies met jazz en blues artiesten hebben hem geholpen om een cd uit te brengen met originele teksten en meer ‘body’. Hij put zijn sound uit verschillende muziekstromingen, aangedikt met instrumenten zoals viool, drums, bas, saxofoon en cello. Het neigt daardoor soms naar jazz, soms wat psychedelisch en af en toe klinkt er zelfs een vleugje Americana. En dat terwijl andere songs zoals het gevoelige ‘Beautiful Stranger’ weer heel dicht tegen het typische singer-songwriter  geluid.

Is het dan een album zonder rode draad? Nee, de rode draad is er zeker. Die donkere herfstsound, de ritmische bas en zijn zachte donkere stem, voeren de boventoon. Hoewel de zang niet altijd even zuiver is, geeft het daardoor wel meteen de beeld dat je onderdeel bent van die jamsessies in New Yorkse jazzcafés. En dat is heel fijn tijdens regenachtige herfstdagen.

Hieronder de videoclip van Babylon, persoonlijk vind ik dit het minste nummer op het album, dus ga vooral luisteren en zelf oordelen! Warning: 16+.

 

P.S. Felix maakt ook films.

 

About the author

Marleen

View all posts