Online verkopen: de gouden regels

Ik heb teveel spullen, minimalistisch is in en ik wil graag mensen gelukkig maken. Dat zijn een paar redenen waarom ik online ben gaan verkopen. Naast dat ik best een zakcentje kan verdienen, maar voornamelijk dat ons huis wel wat leger mag. Na de verhuizing begin dit jaar hebben mijn ouders en de vader van mijn vriend, alles overgebracht naar ons huis. Wat moeten zij met onze modelauto’s en dagboeken? Goed punt. Maar zoveel ruimte hebben wij ook niet… dus opruimen! En verkopen. Hier een paar tips voor online verkoop.

DE KLASSIEKER
Iedereen kent ze: Ebay en marktplaats. Ik heb een hele waslijst aan spullen op marktplaats.nl staan. Vooral kleding en woonaccesoires. Als ik online koop via marktplaats, zoek ik meestal kleding of woonaccessoires. Daarom heb ik gekozen om juist dit aanbod hier te plaatsen. Het plaatsen van advertenties is gratis bij producten onder de 200 euro. Daarboven betaal je een bijdrage. De website marktplaats.nl werd in 1999 opgericht door Rene van Mullem. De site trok al snel veel bezoekers, in 2010 werden er 260.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst.

Door jarenlange ervaring (meteen in 1999 erop gegaan), weet ik dat vooral: kleding (vooral merkspul), meubels, witgoed (magnetron) en patijhandels (grote dozen met inhoud) goed verkopen via marktplaats. Of ik mijn woonaccesoires hier kwijt raak, betwijfel ik. Maar ik doe graag een poging.

In mijn advertenties geef ik zoveel mogelijk informatie, duidelijke foto’s (denk aan krassen, beschadigingen) en de wijze waarop ik wil dat er betaald wordt. Dit maakt het voor de koper duidelijk of ze hiermee in zee willen gaan of niet. Maak het ze zo makkelijk mogelijk.

Waar moet je op letten?
Oplichters, uiteraard. Bij sites als bol.com betaal je een bemiddelingsbijdrage. Dit is zonde van de winst, maar biedt wel garantie dat je altijd jouw geld krijgt. Bij marktplaats kan je als verkoper maar beter jezelf voorop zetten. Eerst geld, dan verzending. Maar als koper is dat wel lastig, want wanneer weet je zeker of iemand het product wel verzend/bezorgd? Daarom: als het te goed is om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar. Tickets voor Lowlands gaan niet voor 45 euro weg. Een nieuwe HTC voor een paar tientjes heeft waarschijnlijk een dikke kras. Vraag om persoonlijke gegevens (telefoonnummer, rekeningnummer en bij grote producten kan je ook om een id vragen) en extra foto’s van het product (als dat niet goed op de site staat) en volg je instinct. Op internet zijn zwarte lijsten te vinden van verkopers. En kijk ook bij het volledige aanbod van de verkoper en de lengte dat de verkoper al actief is op de site. Ik koop om deze redenen vooral kleine producten. Als het dan een keer mislukt, ben je niet meteen heel veel geld kwijt. Helaas heb ik meerdere familieleden die tickets voor festivals niet kregen (die verkopers lieten zelfs een vals paspoort zien). Dus tickets koop ik alleen via persoonlijke contacten of face-to-face.

Vertrouw je mij? Mijn aanbod op marktplaats.nl vind je hier >

DE MEESTE KANS
Heb je een lading cd’s, dvd’s en boeken? Dan kun je het beste terecht bij bol.com. Hier betaal je wel een bemiddelingsbijdrage, maar voor de kopers ben je goed vindbaar. Daarnaast ben je betrouwbaar, want zowel de koper als de verkoper is zeker van een goede koop. Daar betaal je die bemiddelingsbijdrage voor.

Waar moet je op letten?
Tegenwoordig geven ze het goed aan op bol.com, maar reken voor jezelf ook van tevoren uit wat er voor wilt hebben. Bij bol.com vragen ze meestal 2 euro bemiddelingskosten. Die ben je dus al kwijt. En dan komen er nog verzendkosten voor eigen rekening. Een voorbeeld: een cd of boek is vaak 1,80 of 2,40. Bij grotere producten die niet in de brievenbus kunnen, reken ze standaard (tot 10 kilo) 6 euro 75 bij Post.nl. Neem die dus mee met de prijs. Als je een dikke pil voor 8,75 online zet, zal je er niets aan verdienen. Heb je beschadigde boeken/cd’s, kan je deze beter via marktplaats als bulkaanbod plaatsen. Bulkaanbod betekent dat je meerdere producten in één pakket verkoopt.

Tip: de winkels kunnen altijd lager gaan qua prijs dan wij normale verkopers. Zij hebben minder last van verzendkosten, omdat ze die al in het bedrijf hebben meegerekend (eigen poststempels etc).

  • Je kunt indruk maken door lager te zitten dan de andere ‘normale’ verkopers (maar houdt rekening met jouw marge!).
  • Bij de verkoop van een boek een brief mee te sturen, waarin je de koper vraagt een oordeel te plaatsen op jouw account (hogere cijfer voor jouw naam geeft meer vertrouwen voor de koper).
  • Deel jouw aanbod op social media (doe het wel in mate, want als mensen jou volgen om jouw gave recepten en dan telkens oproepjes tot kopen zien, zullen ze je ontvolgen. Gebruik op social media ook de hashtags en groepen die gemaakt zijn voor dit soort handelsacties. Bijv. #bolcom #marktplaats #nederlandseartiesten #justinbieber (als je een justin bieber cd verkoopt dan).

Niet op zoek naar Justin Bieber, maar wel naar (andere) goede cd’s en boeken? Mijn aanbod vind je hier >

WEGGEEFGROEPEN
Omdat de meeste spullen uiteindelijk toch niet verkopen en ik ook een hoop spullen heb waar ik geen eens geld voor DURF te vragen, ben ik ook een groot fan van online weggeven! Hoe werkt dit? Zoek op facebook maar eens op weggeefgroep met jouw netnummer of plaatsnaam. Die met de meeste leden is die waar jij lid van wilt worden!

Op facebook stikt het van de vraag en aanbod hoeken en ook de weggeeefgroepen zijn een groot succes. Met het succes van facebook en de crisis, vonden steeds meer mensen het relevant om elkaar te ‘helpen’. Via Facebook heb ik eerder al het volgende weggegeven: tijdschriften, kaarsjes, proefmonstertjes, oorbellen, haaraccessoires en boeken voor kinderen. En heb ik stoelen en een laptoptafeltje verkocht. Ik heb er zelf ook wat vandaan gehaald, namelijk een superleuke soepkommenset!

Via contacten op facebook en twitter heb ik trouwens ook kookboeken gescoord. Mensen doen er niets mee en geven het weg. Hoe lief en leuk is dat!

Waar moet je op letten?
Het is wel een drama om een afspraak te maken met de mensen op deze groepen. Voorbeeld: ik heb er nu een stapel proefmonsters op staan. 10 reacties, twee personen uitgenodigd en beide kwamen niet. De eerste raakte verdwaald, kan gebeuren, maar de andere liet niets meer weten. Je moet dus jezelf centraal zetten: jij geeft iets weg, dus graag of niet hoor.
Tip: geef aan dat je zelf bepaald wie de spullen krijgt en geef een datum aan dat je thuis bent. Een hele belangrijke: geef aan in welke buurt mensen het kunnen ophalen. Dan is het aan hen of ze het willen of niet. Klinkt hard, maar als ze niet komen, dan gooi ik het wel gewoon weg. Of (beter idee) gaan we er offline mee: naar de kringloop of het goede doel!

Heb jij een aanbod op een online staan? Je mag nu reclame maken!

En heb je nog goede tips waar ik terecht mijn aanbod?

About the author

Marleen

View all posts