Lekkerplek Sashimi Maastricht

foto 5Maastricht is een schitterende stad en rond de kerstdagen nog veel mooier. Overal sfeerverlichting, een grote kerstmarkt op het Vrijthof, ijsbaan, de terrasjes vol (want overal terrasverwarming), Limburgse gastvrijheid en overal lekkere eettentjes! Gisteren vertrok ik met mijn schoonfamilie naar deze stad. En leerde ik Sashimi kennen, één van de favoriete restaurants van mijn schoonzusjes. En ik begrijp nu waarom!

Sfeer
Daar zit ik dan. Op mijn 27e voor het eerst in een Japans restaurant… Wel vaak naar de wok geweest, maar nooit naar een echt Japans restaurant. En daar lagen ze: twee lange, stevige houten stokjes. Heel serieus vraag ik om tips om de stokjes vast te houden, maar de houdingen van de mannen zijn onmogelijk voor mijn kleine handen. Mijn vriend dreigt dat hij mij gaat filmen, als hij mij ziet stuntelen met de stokjes. Maar zo gauw het eten op tafel komt en mijn maag begint te knorren (het was al half 9), gaat het eigenlijk vanzelf. Vooral hilarisch als ik met gemak stukjes bij mijn vriend vandaan pak, terwijl hij diegene blijkt te zijn die de stokjes niet in bedwang krijgt (later wel hoor, toen stak hij er een ‘stokje voor’…).

foto 4-1

Sashimi is mooi opgebouwd, heeft een beneden en bovenverdieping, die ook weer hoogteverschil hebben. Wij zaten aan een ronde tafel, op de bovenverdieping, in het midden bij de trap. Bij de trap stond een grote boeddha, maar dan ook echt een grote boeddha. De ronde tafel had een grote bank en een paar stoelen. Zo had je echt een eigen hoekje. Bovendien is een ronde tafel makkelijk bij het delen van gerechten. Alles staat in het midden, dus vlak voor je. Er is een fijne sfeerverlichting en de obers zijn oplettend (wilt u nog wat drinken). Nadeel is dat het tempo vanavond niet erg hoog is, dus zaten we een aantal keer op een laatste gerecht te wachten, maar mochten we nog geen nieuwe ronde bestellen. En doordat de obers geen vaste tafel hebben, krijg je vaak dezelfde vragen (wilt u nog wat drinken). Maar eigenlijk vond ik dit wel perfect. Ik hou van lang tafelen en ik vind het bijzonder vriendelijk als iedereen zo oplettend is.

Voedsel
Per ronde mag je 5 gerechten kiezen en (in principe) waren er 4 ronden. In totaal kon je dus 20 gerechten bestellen. Pfoeh! En dan waren we ook nog met zijn achten (160 gerechten!?) en waren de porties groot en deelden we alles. Het was wel belangrijk dat je geen gerechten pakte die niet opkwamen, want je betaalde ervoor als je je eten niet opmaakte. Wat natuurlijk wel een heel milieuvriendelijk is! Geen verspilling van eten hier, ondanks het overschot.

foto 3-1

Ik ging voor sushi, maki, ukimaki en wat daar nog bij hoort. Met zalm, zoete omelet, komkommer en een California Roll. De sushi was echt heerlijk hier, geen rare nasmaak, allemaal vers gemaakt, dus duurde even voordat het op het bord verscheen.

Natuurlijk namen we ook wat japanse vleesgerecht, zoals teriyaki, beefrolletjes (vleesrolletjes gevuld met champignons) en krokante kip (die smaakte naar kipnuggets) en krokante beef (een van mijn favorieten).

En wat vegetarische gerechten: gebakken champignons (echt heeel lekker!), gebakken courgette (zooo smaakvol!), aardappel kaasschijfjes.

Uiteindelijk zaten we naar 3 ronden supervol en hebben we de vierde ronde overgeslagen. Er waren 108 gerechten voorbij gekomen, dus dat was wel even voldoende… Ik dronk er cola light en een wit huiswijntje bij. Toetjes zijn hier niet, maar als je daar nog ruimte voor hebt, vind ik het knap! En anders zit de Mac ernaast (voor de McFlurry).

Conclusie
Gek genoeg las ik op blogs vooral negatieve verhalen? Wat heb ik gemist? Want mijn eerste ervaring met Japans is geslaagd. Ik hou van de kruiden, van het malse vlees, de heerlijk gemarineerde groenten, de sfeer en vooral van sushi. Als je een keer in Maastricht bent: gaaan! Let wel op: reserveren, want het loopt (uiteraard) geweldig!

About the author

Marleen

View all posts