Recept: monchoutaart!

Mijn allerallerallerallereerste monchoutaart. Ik ben altijd zo een die er ontzettend van geniet als ik het voorgeschoteld krijg, maar zelf maken: ho maar. Alleen de lusten, niet de lasten. Maar… nu heb ik hem dan toch zelf gemaakt! En hij is helemaal gelukt. 

DSC_1044

 

Ingrediënten voor taart van 24cm
300 gram bastognekoeken
200 gram Monchou
1,5 blik vlaaienvulling kersen
100 gram boter
250 milliliter slagroom
3 zakjes vanillesuiker
1/3 zakje klopfix

Het recept
Eerst mag je alle frustratie van de afgelopen week er uit slaan (mits je jezelf en je aanrecht heel laat). Neem een theedoek, leg een pak bastognekoeken (nee wacht, haal ze wel even uit het pak) op de theedoek en vouw deze dicht. Dan sla je ze kapot met een deegroller. De laatste grote stukken kan je nog met de handen breken. Het hoeven geen zandkorrels te worden, maar wel klein, zodat ze goed plakken.

DSC_1019
Deze koekjes moeten nog wat kleiner

Zet een pannetje op en doe daar 100 gram boter in. Laat het langzaam smelten en voeg de koekjes toe. Goed roeren, zodat alle koekjes goed aan elkaar plakken.

Pak jouw springvorm erbij en leg bakpapier op de bodem. Gooi het koekjesmengsel (of wat subtieler) op de bodem. Druk stevig aan. Zorg wel dat je niet te hard drukt, want dan laten de koeken weer los van de bodem (had ik uiteraard).

DSC_1030

Dan gaan we de slagroom kloppen. Doe de slagroom in een kom, gooi er een paar zakjes suiker in en kloppen maar! Je kunt er wat klopfix bij doen, maar niet teveel, want dan wordt het net te stevig voor de taart. Het slagroom moet stevig zijn, maar niet te hard. Want je gaat er nog monchou bij doen en het moet wel wat luchtig blijven voordat je dat doet. Dus je hebt geklopt. Nu mogen de twee blokken monchou er bij en mix je op de laagste stand het mengsel goed door elkaar.

Mijn mixer kan niet echt zachtjes kloppen, goed opletten dan! Als je mengsel stevig genoeg is (maar nog wel luchtig), mag het op de bastognekoek bodem. Nu mag het een half uur/uurtje in de koelkast. Kan je ondertussen opruimen…

DSC_1032

Het half uurtje is inmiddels verstreken (ging snel he?). Pak de blikken vlaai mengsel en schenk het voorzichtig op de lagen taart. Goed verspreiden zodat overal evenveel zit. Zo simpel is het! Nu mag de taart minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Voorzichtig losmaken (als je monchouslagroommengsel te luchtig was, zal hij langer moeten) en smullen maar!

DSC_1036

Zaterdag staat hij weer op het menu. Wat is jouw favoriete taart?

 

About the author

Marleen

View all posts