Review Spelletjes deel 2 (gezelschapspellen)

Yahoooo, de kerstvakantie is begonnen! Naja, ik werk nog  een paar daagjes (vanuit huis). De meesten van jullie liggen vast nu languit op de bank, voelde je alle stress uit het lichaam glijden. Kijkend naar de lichtjes in de kerstboom, de ingepakte cadeautjes, verlangend naar het uitgebreide kerstdiner. Ik verlang naar nog iets anders. Naar de kerstdagen met familie, middagen met kerstfilms en nog belangrijker: spelletjes! Hier spreekt de spelletjesgeek in mij weer, met nieuwe tips!

IMG_4227  

Keezen
Op een spelletjesavond – ja zo’n nerd ben ik – bij mijn broer trok hij het Keezbord tevoorschijn en gingen we Keezen. Keezen? Zoals Wikipedia uitlegt: “Keezen is een bordspel voor twee, vier of zes personen. Keezen is, net als mens-erger-je-niet afgeleid van het Indiase bordspel Pachisi, maar wordt met kaarten in plaats van een dobbelsteen gespeeld. Keezen wordt meestal gespeeld met twee of drie teams van twee personen (in totaal dus vier of zes personen).”

Het lijkt inderdaad erg op mens erger je niet. Je hebt ook pionnen en loopt ook een rondje, totdat je naar binnen kan. Wat is het verschil? Keezen speel je met kaarten. Je hebt opzetkaarten, kaarten waarmee je de stappen kan splitsen, kaarten waarmee je pionnen kan ruilen, kaarten waarmee je achteruit kan lopen.

Keezen speel je ook met teams. Je speelt eerst individueel, totdat je de 4 pionnetjes ‘binnen’ hebt en dan mag je jouw teamgenoot helpen. Het venijn zit hem erin dat je nooit weet welke kaart iemand nog heeft (misschien ruilt hij jouw pion als je bijna binnen bent) en je moet alle kaarten spelen. Als je geen opzetkaart hebt en geen pionnen op het bord, gaat jouw hele beurt (4/5 kaarten) voorbij. En zit je dus maar een beetje toe te kijken. Frustrerend. Ik heb vrij vaak verloren. Mijn schoonzusje en vriend blijken geniaal goed hierin. Zitten wij dan als spelletjesnerds…

Het spel is nu tijdelijk in de aanbieding voor 18 euro . Hij is verkrijgbaar in hout en kunststof, voor 4 of 6 personen (en er zijn navullingen tot 8 personen). Er zijn versies met speelkaarten, voor anderen gebruik je jou eigen normale kaarten.

IMG_4008

Mens-erger-je-niet
We gingen uiteten met mijn familie, maar voordat we op weg gingen naar Groningen, trokken we in Assen de borden uit de kast. Mijn broer, vader en schoonzusje begonnen aan het Mad spel uit de jaren 80, mijn moeder, vriend en ik zetten Rummikub op tafel. Maar we wilden graag met zijn zessen spelen. Mijn broer vond een heule oude Mens-erger-je-niet met een 6 personen zijde. Ojee…

Als mijn schoonzusje mij voor de zoveelste keer van het bord slaat, slaat de ergernis toe. Ik weet niet hoe ik het spel ben geëindigd, maar zeker niet als eerste. Maar….. het blijft een vermakelijk spel.

Korte uitleg
Dit spel is (geen grap) sinds 1896 in Europa te spelen. Bij mens-erger-je-niet heeft iedere speler vier pionnen die een ronde over het bord maken om veilig op de eindcirkels te eindigen. Als alle pionnen binnen zijn, heeft diegene gewonnen. Je gooit met een dobbelsteen. Bij een ‘Zes’ mag je een pion op het bord zetten. Het venijn zit hem in de andere spelers. Zij zetten alles op alles om jou van het bord te slaan. Zeker als je al drie pionnen ‘binnen’ hebt.

IMG_4019

Kakkerlakkensalade
Dit spel gebruiken wij regelmatig als even lekker tussendoor. De kleine spelletjes van 999 games zijn onze favorieten. Kakkerlakkensalade vraagt veel van je. Je moet opletten wat je zelf doet, praten, kijken en goed luisteren. Iedereen krijgt een stapel kaarten. Op de kaarten staan: bloemkolen, paprika’s, tomaten, kroppen sla en kakkerlakken. Je draait de kaart om en roept meteen wat er op staat. Dan leg je hem op de stapel. Maar let op: je mag niet zeggen wat diegene voor je al heeft gezegd en je mag niet zeggen wat er bovenop de stapel ligt.

Dan is er nog een gemene instinker: de kakkerlak. De kakkerlak loopt over een groente/fruitsoort heen op het plaatje. Hij blijft bovenaan liggen, terwijl je met een stapel naast de kakkerlak stapel begint. Omdat je nooit mag noemen wat bovenop de stapel ligt, is het groente/fruitstuk van de kakkerlakkaart ook verboden. Aarggh… Als je ‘euh’ zegt, te lang wacht of verkeerd antwoord, moet je de hele stapel kaarten pakken. Diegene die als eerste alle kaarten op heeft, heeft gewonnen! Voor 12 euro heb je 20 minuten heel veel plezier.

Kenden jullie deze spellen al? En… er staan flink wat pakketjes met nieuwe spellen te wachten deze kerst, dus in de eerste week van januari kunnen jullie deel 3 verwachten!

About the author

Marleen

View all posts