Review The Wolf of Wall Street

Toen in de kerstvakantie naar de bioscoop gingen, zagen we reclame van The Wolf of Wallstreet. Mijn vriend en ik keken elkaar aan en zeiden: hier moeten we heen. Dus een van de eerste dagen dat hij in Arnhem draaide (10 januari), zaten we klaar voor de drie uur durende film. Drie uur? Hield je dat vol? Ja, want de film verveelt werkelijk geen moment!

De film is nog maar net begonnen, het eerste handje popcorn gepakt of er verschijnen al meerdere naakte vrouwen op het scherm. Er wordt een lijntje gesnoven vanaf een lichaamsdeel. Ben je in shock? Geen zorgen, zelfs de regisseur van de film vond het soms best heftig.

Seks, drugs en yuppies
De hoofdpersoon – Jordan Belfort, gespeeld door Leonardo DiCaprio – stelt zich voor als succesvol zakenman. Zijn leven bestaat uit list, bedrog, seks, drugs en geweld. Hij is zo rijk dat hij van gekheid niet meer weet wat hij er mee moet doen. Hij leeft voor extreme situaties, van plezier maken. Hij groeide op van niets tot de machtigste man van Wallstreet. Hoewel hij er niet op de legale manier kwam, weet hij zich jarenlang staande te houden. The Wolf of Wallstreet (zijn naam in een behoorlijk fel krantenartikel) vertelt het waargebeurde levensverhaal van Jordan Belfort. Een absurd verhaal.

Uniek
De expliciete scenes, het heftige drugsgebruik, het grove taalgebruik. Het zal niet iedereen aanspreken. Maar in deze film geen moraal of idolisering van het leven van Jordan. Dit is zijn leven met voor- en tegenspoed. Het maakt het meteen een film zoals ik nog nooit heb gezien. Het is zo ongeloofwaardig en tegelijkertijd zo realistisch. Het heeft verschrikkelijk veel humor, heb mij werkelijk verbaasd en meteen kapot gelachen. Het is bijzonder hoe ver Jordan ging voor geld en macht. Hij hield meer van succes, dan van zijn vrouw en kinderen. Maar ergens maakt dat hem ook eerlijk, geen greintje romantiek. Ook uniek is de humor, ik heb ontzettend gelachen, terwijl dit absoluut geen komedie is.

Oscarmateriaal
Hoe heftig deze film ook is, hoe prachtig geacteerd. Leonardo DiCaprio is een acteur waarvan ik steeds meer ben gaan houden. Hij is zo goed in zijn rol. In het begin nog een onzekere jongen met een droom, later een gevoelloze man continue op zoek naar iets wat hem een adrenalinekick geeft. En ook Jonah Hill heeft een geweldige rol. Een goede vriend, een bizarre baas, eveneens verslaafd aan drugs en macht. De scene waarin dit tweetal high en verlamd van sterke drugs met elkaar in gevecht gaan is misschien wel een van de beste die ik het afgelopen jaar heb gezien. Hoe de twee met dikke tongen, kronkelend over de vloer elkaar proberen te raken is hilarisch en verdrietig tegelijkertijd. Hoe ze dat hebben gespeeld is wonderbaarlijk.

Conclusie
Kijk voorbij de naaktheid, de seks, het gesnuif en het dwergwerpen en je hebt een film waar je nog weken aan denkt. Een film die alle zintuigen raakt: verbaast, je aan het lachen krijgt, je frustreert, je doet verlangen, je doet haten en vooral doet genieten.

Cijfer
9/10

About the author

Marleen

View all posts