Ik zit met mijn hoofd in de cadeautjes. Vier verjaardagen hadden we de afgelopen weken. Een in Gelderland op de boerderij. De andere drie waren in Zuid-Limburg. Voor de oma van mijn vriend maakte ik weer wat zelf. Namelijk deze leuke chocolade lepels. Want wie houdt er niet van chocolademelk?
Wat heb je nodig?
Een pannetje en schaaltje waarmee je chocolade kan smelten (xenos)
Kleine lepels (hout of gekleurde) (hema)
Kleine kopjes waar de lepels goed in blijven staan (hema)
250 gram pure chocolade
50 gram poedersuiker
Eventueel siroop
Eventueel versieringen
Hoe doe je het?
Smelt de chocolade au bain marie. Als alles goed gesmolten is, schenk je eventueel de siroop erbij en schep je langzaam de poedersuiker erbij. Kijk hoe goed hij het opneemt, want het moet niet keihard worden. Een beetje meer of minder maakt niet uit. Schenk het vervolgens in kopjes, tot ongeveer 2/3 cm hoog. Zet het lepeltje er in (in het midden) en strooi er wat versiersels op. Zet het vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast.
Haal het kopje er uit en even (5 seconden) onder de warme kraan, dan laat hij makkelijk los. Je kunt dan de lepel terug in de koelkast zetten, maar hij is nu klaar om te geven. Ik was eerst bang dat hij zou smelten omdat ik het niet had zitten tempereren (google maar, is ingewikkeld :P), maar dat deed hij niet. Ook niet toen hij zeker 5 uur in een hete restaurant bij de keuken op de toonbank stond. Doe er eventueel nog een mooi papiertje om met het recept (zet het in een mok hete melk en smullen maar!) en een mooi doorschijnend inpakpapiertje en strikje erom en klaar!