Op de werelderfgoedlijst Euphrasius basiliek Porec

Afstand vanaf Utrecht: 1370 km
Bezoek basiliek, kerktoren, museum
Kosten: 40 kuna, ongeveer 5 euro 30 pp

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Poreč is niet het mooiste stadje van Istrië. Het heeft mooie kanten: de kleine straatjes, de prachtige stranden en natuurlijk een schitterend gebouw: de Euphrasius Basiliek.

Maar als je niet logeert in een van de immense hotels of ergens gaat eten (want veel lekkere en goede restaurants!), dan sta je na 2 á 3 uur weer buiten de stad. En een bezoek naar de blauwe of groene lagune is ook niet aan te raden, want dat is puur een speelpaleis van de immense hotels die daar liggen. Je komt niet eens in de buurt van het strand zonder een toegangsticket of goede wandelschoenen. Ons iets te toeristisch dus. Maar de Euphrasius basiliek maakt een bezoek aan deze stad helemaal waard!

DSC_0410 2

Veel waar voor je geld
Bij de ingang van de basiliek staat een groep Nederlanders: “40 Kuna! Die zijn gek geworden! Overal ter wereld zijn kerken gratis en hier moet je opeens betalen. Belachelijk. We gaan verder!” Nee, die 5 euro 30 vonden ze teveel voor het zien van een museum, het beklimmen van een kerktoren, het zien van een basiliek en zeer bijzondere mozaïek resten. Maar wij en ongeveer 40 andere, eveneens Nederlandse, toeristen vonden van niet.

Eerst ga je via het atrium naar het achthoekige baptisterium waar een zeshoekig doopbekken staat. Vervolgens klim je een kleine trap naar boven waar je in de 35 meter hoge kerktoren een adembenemend uitzicht hebt over Porec en de azuurblauwe zee.

Religieuze geschiedenis en beeldend schrijven
Ga weer naar beneden en sla linksaf. Hier vind je een voormalig bisschoppelijk paleis, waar een tentoonstelling is met diverse religieuze attributen uit de gehele omgeving van Porecč. Prachtige kunstwerken daterend van 1440 tot de 16e eeuw. De ruimten zijn nog herkenbaar als leefruimten, ook al staan er geen meubels meer. Diverse beelden en vazen buiten maken de tentoonstelling af.

DSC_0374
Dan de kelder in. Hier geen religieuze resten, maar prachtige stukken vloermozaïek van de vorige basiliek, met de vis als afbeelding waarmee vroeger het christendom werd aangetoond (nu nog wel door mensen, let maar op de auto’s). Ook zie je hier fundamenten van een dubbelkerk, nog uit de 5e (!) eeuw. De vloer met mozaïek dat buiten ligt is adembenemd. Dat dit na zoveel jaar nog zo goed is gebleven.

DSC_0385
Mozaïek: een prachtig stukje erfgoed
De byzantijnse basiliek is de laatste stap, lopend langs de sarcofaag van heilige Maurus. Een sober gebouw met hoge ramen zonder tierlantijnen en glas in lood. Deze mozaieken uit de zesde (!) eeuw zijn erg bijzonder. Jezus wordt getoond als Pantocrator (Wat is dat? Klik hier) en ook als Lam. Maria wordt getoond als koningin van de hemelen met kind. Daarbij zie je allemaal apostelen en zelfs Bisschop Euphrasius en heilige Maurus worden getoond. Onder de prachtige afbeeldingen zie je nog een altaar met mozaiiken. Dit is later bijgeplaatst in 1277.

DSC_0407

Ongeveer een uur later stonden we weer buiten. Een ervaring en geschiedenisles rijker. Een must see als je in de buurt bent. Sla rechtsaf en loop langs de zee naar het forum. Hier kan je lekker eten, maar een ‘mooi stukje geschiedenis’ zou ik het niet noemen.

Ben jij ooit in Poreč geweest?About the author

Marleen

View all posts