De kleinste stad ter wereld

DSC_0774

Als we het Guinness Book of Records en Wikipedia mogen geloven is het kleinste stadje ter wereld met stadsrechten; het Kroatische plaatsje Hum. En omdat ik dol ben op dat soort feitjes, ging ik op bezoek.

Afstand vanaf Utrecht 1329 km
Kosten 10 kuna voor parkeren 1,32 euro

Hum (spreek je blijkbaar uit als Koem of Goem, terwijl wij Hum, Huum en Home zeiden, maar ach) ligt in Istriƫ en heeft 12 huizen en ongeveer 20 inwoners. Ze hebben stadsrechten en zelfs een burgemeester.

DSC_0767 DSC_0758 2

Het stadje heeft een stadspoort, een kerk, een restaurant en een stadsmuur. Het is een prachtig oud plaatsje (11e eeuw), inmiddels gevuld met een paar souvenirwinkels waar je stukjes steen uit Hum kan kopen. Ontzettend sfeervol met stevige stenen trappen en bloemen voor elk raam. De huizen zijn een paar jaar geleden gerestaureerd, dus deze stad kan er weer even tegenaan. Trouwens, ze hadden hier een gave lamp: een diepe bord die ze hadden omgetoverd tot straatlamp. Ik ruik een DIY!

DSC_0775

Elke tweede zondag in juni kiezen ze een nieuwe burgemeester. Voor elke kandidaat wordt een stuk hout neergelegd. De inwoners stemmen dan door een streep in het hout te kerven. Diegene met de meeste op zijn/haar kerfstok heeft (ha!) wordt de nieuwe burgemeester.

DSC_0770DSC_0772

Oh, de weg naar Hum is ook hilarisch. We reden over de kleinste wegen langs zandduinen of heuvels waar je overheen kon kijken (“Rijden we hier recht naar beneden of zit er nog een bocht?” vroeg mijn vriend zich af en ging bijna rechtop staan om over de dashboard te kunnen kijken), bos, heide en andere plaatjes. Hilarisch. We hadden zelfs vertraging omdat een hond voor ons bleef lopen.

Sowieso: dik de moeite waard. En lunchen bij de Konoba (een restaurant waar vaak de vrouw des huizes achter het fornuis, is het aanbod beperkt, maar traditioneel en vers) schijnt ook een aanrader te zijn.

DSC_0768

About the author

Marleen

View all posts