De geschiedenis van Londen

Een van de – vele – pluspunten van Londen zijn de gratis musea. Gratis ja. Niet allemaal, maar het grootste gedeelte wel. En als je dan toch een lang weekend in Londen bent, waarom bezoek je er dan niet één? Of twee? Of zes zoals wij deden. Ik vertel jullie nu over Tate Modern, Museum of London en British Museum.

Tate Modern

Tijdens een van de routes uit het ANWB Extra boekjes (niet als promotie bedoelt, ben gewoon dol op die boekjes), kwamen we langs Tate Modern. Een grote fabriekshal met een prachtige centrale hal. In dit museum vind je internationale moderne kunst. Sommige exposities zijn betaald, maar het grootste gedeelte is gratis. Moderne kunst is niet voor iedereen aantrekkelijk, maar bezoek dit museum dan vooral voor uitzicht op de bovenste verdieping. Want dat is zeker een pronkstuk.

Museum of London

Londen is een oude stad met een rijke geschiedenis. Van de Romeinen (Londinium) tot de middeleeuwen, van bloeiende industrie tot de welvaart van nu. Je vindt de gehele geschiedenis van de stad in dit museum. Het meest indrukwekkend vond ik het stuk over de grote brand die in 1666 een groot deel van de stad verwoestte. Maar liefst 13.000 huizen gingen in vlammen op. En dat allemaal door de bakker. Ook leuk waren de retro spullen uit de jaren ’60 en ’70. Herkenbare spullen uit al die tijden zoals typemachines en plateauzolen. En ook de zaal met één van de beelden van de openingceremonie van de Olympische Spelen van 2012, zal ik niet snel meer vergeten.

British Museum

Het British Museum is wereldberoemd. En niet alleen omdat hier Night at the Museum: Secret of the Tomb gefilmd werd. Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en bevat de meest bijzondere schatten van het land. Grappig genoeg vertelde het ANWB boekje ons dat vrijwel alles door plunderingen verzameld is. De Grieken, Nigerianen en nog meer nationaliteiten zitten bovenop de Britten om de spullen terug te geven, maar geen haar op de Engelsen dit te doen. ‘We hebben deze spullen gered van vernietiging’, zeggen ze zelf. Het is dan ook een bijzondere collectie. De Steen van Rosetta, Elgin marbles en de bronzen Benin plaquettes zijn een aantal van de zeer beroemde stukken. Het gebouw zelf is ook de moeite waard: het romeins-ogende buitenstuk, de prachtige leeszaal en de ronde koepel. Zelfs beroemde kunstenaars van vroeger kwamen regelmatig in dit pand om te lezen en werken.

Ben jij al in deze musea geweest?

About the author

Marleen

View all posts