Boek Recensie | De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween

Na het lezen van dit boek, zeggen mijn vriend en ik regelmatig tegen elkaar: “Denk aan Allan” of “Doe de Allan”, als we gefrustreerd raken door iets. Het heeft namelijk totaal geen zin je druk te maken over dingen die anders gaan dan je verwacht. Beter niet zelfs, want je maakt nog eens wat mee als je minder zorgen hebt!

Waar heb je het over Marleen? Het boek ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’. Hoofdpersoon Allan wordt 100 jaar. In zijn verzorgingshuis zijn ze druk bezig met de voorbereidingen van zijn verjaardag, als hij uit het raam springt en verdwijnt. Onderweg maakt hij een roadtrip mee waar ‘Up’ nog een puntje aan kan zuigen (denk aan criminele activiteiten, bizarre ontmoetingen – zoals die met een olifant – en grappige gesprekken). De rest van het boek beschrijft het levensverhaal van Allan, een bijzondere trip langs belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis.

Hoewel het onduidelijk is of we te maken hebben met een alternatieve Forest Gump of dat Allan daadwerkelijk alles meemaakt, het is een bijzonder verhaal waar je meteen meeleeft met de nuchtere – niet letterlijk, want Allan leeft op sterke drank – 100 jarige. Zijn vriendelijkheid en drang voor leven, doet mij beseffen dat we het leven wat luchtiger zouden moeten nemen. Tegenslagen zullen altijd komen, maar Allan leert ons dat in zijn 100 jarige leven boos worden niet in zijn systeem zit. Hij leeft het leven zoals het komt. En wat een leven het is!

Ik las het boek van 358 pagina’s in 4 dagen uit, mijn vriend deed er slechts 2 dagen over. Het leest makkelijk en snel. Het is toegankelijk geschreven. Kanttekening? Je moet wel wat interesse hebben in geschiedenis. Maar eerlijk gezegd: zelfs als je dat niet hebt, dan zijn de verhalen makkelijk te begrijpen en te lezen. En dan leer je ook nog wat!

En nu? Ik ben er trots op dat hij in mijn kast staat, maar het wordt nog leuker. Het boek wordt namelijk verfilmd! Het verhaal leent zich ideaal als Disney like feel good film. Ik ben benieuwd!

Verkrijgbaar overal (ik kocht hem via bol.com als paperback) 
€11,00 E-book
€12,50 paperback
358 pagina’s

About the author

Marleen

View all posts