Top 10 films

Gelukkig heb ik de films die ik dit jaar zag, genoteerd op Letterboxd. Hoewel ik niet altijd braaf heb gelogd/ingecheckt, heb ik 83 films om uit te kiezen. 83 films die ik dit jaar zag. Dus niet perse films die dit jaar zijn uitgebracht, maar die ik zag. Op de bank, in de trein op de Mac of iPad of in de bioscoop. Films. 83 films is vrij weinig, maar ik ben wel tevreden over wat ik zag (zeker gezien ik ook nog 5 seizoenen Breaking Bad heb gekeken). Ik gaf 13 films 4 sterren en 16 gaf ik 3,5 ster. Dat is best veel.

Mijn top 10
in willekeurige volgorde

Silver Linings Playbook
Niet voor niets won de film meer dan zestig prijzen en was het genomineerd voor 8 oscars. Deze film raakt. Het is een tragikomische film over een man die na maanden van therapie (want borderline en heeft iemand hardhandig aangepakt) weer thuis woont en zijn leven oppakt. Dit alles om zijn vrouw terug te winnen, maar dat blijkt niet zo makkelijk. Uiteindelijk loopt alles anders dan verwacht. Vooral dankzij de geweldige rol van Jennifer Lawrence (zij won die oscar en je kent haar ook als Katniss), die een vrouw speelt die na de dood van haar man ook het spoor kwijt is. Kunnen ze elkaar helpen? Dit vond ik een topfilm omdat het zo echt is, realistisch en eerlijk. Daardoor wat ruw en onbeholpen, maar dat maakt het vermakelijk om naar te kijken.
http://youtu.be/6qoaVUdbWMs

The Way Way Back
Op blogs of Twitter sprak men al lovend over deze film. Ik kon het dan ook niet negeren. En wat een fijne film was dit. Het is in de stijl van Perks of Being a Wallflower. Hoe overleef je als jongen van 15 in een wereld vol veranderingen, heftige gebeurtenissen, verliefdheid en onzekerheden. En toch zit er ook veel humor in deze film. Romantiek en plezier. Het is voor iedereen herkenbaar, wat je ook hebt meegemaakt en hoe oud je ook bent. Van de makers van Juno. Heb je nog meer redenen nodig? Vooruit: Sam Rockwell. Er staan er dit jaar maar liefst 3 films met Sam Rockwell in mijn top 10…

The Great Gatsby
Er zullen weinig mensen zijn die deze film in hun top 10 hebben staan, maar ik vond het een bijzondere film. Allereerst de sfeer, de roaring twenties. Dankzij deze film schoten jaren 20 stijl feestjes als paddenstoelen uit de grond. De kleding, muziek, overdreven decors. Prachtig. En het verhaal, een klassiek boek (staat in mijn kast) uit de jaren 20 en nog steeds passend in deze tijd. De strijd om liefde, macht, angst en geld. Met een einde dat mij nog jaren bij blijft, liefde wint voor de één, macht voor de ander. Toprol voor Leonardo DiCaprio.

http://youtu.be/OOsd5d8IVoA

Seven Psychopats
Sam Rockwell is liefde. Ik vond dit een bijzondere film. Het verhaal is zo anders. Anders? Ja, het gaat over een verhaal schrijven over psychopaten, maar de hoofdrolspelers zijn ook psychopaten. Het is list, bedrog, geweld, lange dialogen, vriendschap en liefde. En dat alles met psychische aandoeningen op de achtergrond (of juist zeer centraal). Met heeeel veel humor, non-stop vermaak en een sterrencast.

Despicable Me 2
En wij maar denken dat omdat deel 1 zo fantastisch is, deel 2 niets kon zijn. Valt reuze mee! Lees mijn review maar hier. Heb je kerstvakantie? Nu opzetten dan! Hashtag familiefilm, hashtag leuk, hashtag ontspannend.

Seeking a Friend for the end of the world
Wat jammer dat ik deze film dit jaar pas ontdekte! Want wat een prachtverhaal. De wereld vergaat binnen 2 weken. Wat doe jij met jouw laatste weken? De zwarte humor in combinatie met de liefde blijkt een goede combinatie. Wat heb ik gejankt aan het einde. Ook over deze film schreef ik een review.

The Hunger Games
Ik twijfelde weken, maanden. Wil ik deze film wel zien? Dit is toch een kinderverhaal? Al die trendboeken, jakkie bah. En toen ik het deed, was ik aangenaam verrast. Waarom zijn dit kinder/jeugdboeken? Dit is verdomd spannend. Live op TV kinderen laten strijden tot ze elkaar vermoorden? Hoe ver ga je als land als je zoiets invoert? Dat is niet alleen straffen, dat is tegen elk menselijk moraal. Normen en waarden. In ieder geval heeft de hoofdpersoon Katniss de ticket to hell gewonnen en gaat zij de strijd aan. En dat doet ze op een heel menselijke manier. En dat is knap, in een wereld waar haat, geweld en reality tv (in dat opzicht is het typisch Amerika) de boventoon voeren. Dit was 2,5 uur spanning, tranen en ergernis. En helaas heb ik deel twee nog niet gezien. Vanavond maar weer naar de bioscoop?

Moon
Waarom had ik deze film nog niet gezien? Het is zo helemaal mij. De mindfuck, de verwarring, het onmenselijke, de emoties en scifi. I love scifi. En nog beter: Sam Rockwell. Ik schreef er al een review over. Nog niet gezien? Get ready to be blown away. Kippenvel. Overal.

Wreck it Ralph
Nog een animatiefilm die ik wil noemen is Wreck it Ralph. Hoewel de film geen grandioze recensies kreeg, wist hij mij wel te raken. Allereerst het originele verhaal: hoofdpersonen van games en de drang om te willen leven, goed te willen zijn. Zo herkenbaar ook voor 80s kids. En dan het avontuur en de humor. Deze film heeft alles wat je zoekt in een animatiefilm (dus ook goede animaties).

The Hobbit films 
Ik hou er wel van. Die avonturenfilms, spannend, eng, grappig, romantisch, special effects, gewelddadig, liefdevol, slim. Een tikkeltje fantasy met een ouderwetse spanning. Eerder deze avond zag ik deel twee en wat haat ik dat ik nu een jaar moet wachten op deel 3. Trouwens, hoeveel films worden gemaakt na aanleiding van een boek? De helft?

Wie volgen?

The Fighter
Monsters University
Atonement
Prisoners
Gangster’s Squad
We’re the Millers
Man of Steel
This is the End
Star Trek Into Darkness
Never Let Me Go
Now You See Me
Django Unchained
Star Trek
Kauwboy
Frequently Asked Questions About Time Travel
en
Up in the air

Welke films missen volgens jou? Dan ga ik die snel kijken!

About the author

Marleen

View all posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *