Film reviews “Mannenfilms”?

Mijn mening over de aangrijpende thriller The Prisoners, het zombieverhaal World War Z en het verhaal van Formule 1 (Haunt vs Lauda) in Rush. Een blog over ‘mannenfilms’.

De afgelopen weken heb ik veel films samen met mijn vriend gekeken. We zijn gek op mindfuck films, scifi en psychologische drama’s. Maar af en toe sluipt er een romantische komedie of een gangsterfilm in. Waarom zeggen mensen dat romantische verhalen alleen voor vrouwen zijn en misdaad voor mannen? Ik geloof er niet in, je kunt toch van meerdere genres houden? Of niet houden? Hoewel deze films onder het kopje ‘mannenfilms’ vallen, heb ik ze met veel plezier gekeken.

The Prisoners

Het verhaal
Keller Dover wordt geconfronteerd met de ergste nachtmerrie van een ouder. Zijn dochter Anna en haar vriendinnetje worden vermist. Zijn zoon heeft toevallig eerder die avond een vervallen camper in de straat stond gezien. Is dit de dader? Rechercheur Jake Gyllenhaal denkt het niet en laat de bestuurder wegens gebrek aan bewijs gaan. Maar daar laat Keller het niet bij zitten. Heeft Keller gelijk of is er meer aan de hand? Waar is zijn dochter?

Mijn mening
Akelig. Je begrijpt de frustratie van de familie van Anna. Waar is het jonge meisje? Maar je begrijpt ook dat er meer aan de hand is dan het op het eerste gezicht lijkt. Gelukkig bijt Jake zich vast in de zaak en laat het niet rusten tot hij het meisje heeft gevonden. Frustrerend is het wel, iedereen gaat voor eigen rechter spelen. Er zijn veel scènes die echt te ver gaan voor iedereen die van mensen houdt. Maar tegelijkertijd snap je de frustratie, het verdriet. Je komt heel dichtbij de emoties van de hoofdpersonen. En je bent de hele tijd in de war door de gebeurtenissen. Daardoor een hele goede, knap gemaakte film. Maar niet kijken als je een beetje emo dagje hebt.

Cijfer:
8/10

World War Z

Het verhaal
Gerry Lane (Brad Pitt) is een echte familieman. Hij heeft zijn goede baan als onderzoeker bij de VN opgegeven om meer tijd met zijn familie door te brengen. Maar als een epidemie uitbreekt, was het wellicht fijner geweest als zijn familie er niet was. Binnen no-time zijn honderden steden overspoelt met nare zombies. Door zijn ervaring wordt Gerry gevraagd door de overheid om mee te zoeken naar de oplossing om de zombies te bestrijden en de virus ongedaan te maken. Hiervoor moet hij de halve wereld over reizen, met alle gevolgen van dien…

Mijn mening
Wow, in de eerste scènes worden al meteen mensen opgegeten, hoofden gaan door glas, geschreeuwd, gehuild, gevlucht en ik heb geen hart meer. Dit is een zombiefilm waar je u tegen zegt. Ja, de klassieke zombie: virus, bijten, doodgaan, levende dode. Maar alleen al hoe de mensen omvormen tot zombie is zo levensecht gefilmd. En hoe onmenselijk ze worden, het zijn gewoon beesten, monsters. Het gaat Brad Pitt niet gemakkelijk af om de antivirus te vinden. Vrijwel alles gaat mis, overal zijn zombies en deze uitbraak gaat sneller dan een gemiddelde luizenaanval op een basisschool.

De film heeft een ontzettend hoog tempo, iedere keer als Brad iets ontdekt, gaat het weer helemaal mis. Daardoor zit je continu in een akelige spanning, maar komt er weinig diepgang in het verhaal. Toch is de antivirus iets heel logisch, waar je toch nooit aan gedacht had. En dat maakt het wel origineel.

Cijfer:
7/10

Rush

Het verhaal
Het waargebeurde verhaal van rivaliteit in de Formule 1. James Hunt en Niki Lauda streden in de jaren ’70 om het wereldkampioenschap Formule 1. De twee waren gezworen vijanden sinds de eerste race in de formule 3, mede doordat ze allebei ontzettend goed waren. Maar ook omdat ze totaal verschillend waren. De strijd om het wereldkampioenschap van 1976 is een van de heftigsten in de geschiedenis van Formule 1…

Mijn mening
Wat is het verschil tussen de mannen? James wilde leven en genieten, zag iedere race als een overleving. Hij was een playboy, een drinker (zelfs voor de race, dat mocht nog…), nam risico’s en ging voor snelheid. Niki leefde voor auto’s, hij wilde het beste uit de auto’s halen, het beste uit zichzelf, maar nooit ten koste van alles. In hun beginjaren sneuvelen al vele collega coureurs en Niki vindt dat het een veilige sport moet zijn. Het losbandige van James irriteert hem dan ook wezenloos, maar door zijn knappe rijden en sleutelkwaliteiten is hij in 1975 het beste. In 1976 loopt het iets anders… Bijzonder hoe twee zulke verschillende mensen, zoveel samen meemaken. Ze kennen elkaar door en door en hebben respect voor elkaar, maar zijn gezworen vijanden. Deze film is beeldend heel mooi en het verhaal op en naast het circuit is heel bijzonder. En voor dit verhaal is geen hollywood sausje nodig, want ze hebben zelf al het nodige meegemaakt: bijzondere vrouwen, ongelukken, sponsorperikelen, vechten tegen vooroordelen. Ik kijk dan wel regelmatig naar Formule 1, maar voor niet race-fans is het ook een leuke film. En niet alleen omdat Chris Hemsworth de casanova James Hunt speelt.

Cijfer:
7/10

About the author

Marleen

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *