Verjaardag op de boerderij (Ecofields)

Let op: ik gebruik in dit stukje het woord slachten. Verder een heel positief verhaal hoor, haha. 

Mijn collega was een tijdje geleden jarig. En om dit te vieren had ze een grote winterbarbecue georganiseerd. Dit was op boerderij Ecofields in het plaatsje Wekerom. Waarom deze plek zo uniek was? Deze boerderij was de eerste biologische vleeskalverenbedrijf van Nederland. Met drie sterren van Beter Leven wilde ik wel eens een kijkje nemen. En proeven! 

foto 1

Wat houdt dat in?
“EcoFields produceert, verwerkt en verkoopt op een bijzondere wijze als eerste in Nederland biologisch kalfsvlees.” Voorop stond het aansluiten op de natuurlijke levenswijze van kalveren. Dus niets van: wij mensen moeten gezonder, maar de dieren moeten gezonder leven! Dus kregen ze meer ruimte, gaan ze hele dagen naar buiten en kregen ze ‘puur’ voer (dus zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en natuurlijke ingrediënten). Dat het de kalfjes goed doet, is te zien aan het feit dat de kalveren huppelen als ze naar buiten mogen, heel schattig.

Door natuurlijke voeding zoals grassen, maïs, gerst en erwten, geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wordt het kalfsvlees mooi rosé van kleur. Biologisch vlees kan nooit blank zijn. En guess wat zo goed verkocht in de westerse wereld? Blank vlees. Tja, maar de eigenaar van Ecofields kon zijn vlees kwijt aan veel landen en steeds meer landen willen zijn biologische vlees. 

Het vlees
Ik ben een flexitariër op de Nederlandse manier. Gisteren en vandaag heb ik geen vlees gegeten, maar ik eet het wel en sommige vleessoorten ook best graag. Rundvlees vind ik prima te eten, het is mals, pittig en mager. De kalveren op deze boerderij werden slechts een jaar (slik!!) oud, maar dan zijn ze al heul groot en maar liefst 210 kilo. De boer slacht zijn kalveren niet zelf, maar verwerkt wel het vlees om het naar de restaurants en groothandels te brengen. Biologisch vlees is geliefd in restaurants en deze groene manier van verwerken, maakt het kalfsvlees van Ecofields populair in de wijde omtrek. Ik heb een lapje gegeten en het was heel smaakvol.

foto 5

Wijnproeverij
Omdat de boeren natuurlijk nog heel veel tijd over hebben op een dag (nee dus), heeft de eigenaar ook nog een zaakje erbij genomen. Hij maakt wijn. Ja, in ons koude kikkerlandje. Zoals ik op de site van Ecofiels las, was het ooit de normaalste zaak van de wereld dat hier wijn werd geproduceerd Maar inmiddels is het meer een Frans/Duits/Italiaans ding. De boer vertelde dat als je de wijn op het zuidwesten laat groeien (met de natuurlijke zijwind), zij prima worden! Mits het niet een te natte zomer wordt.

De witte wijn smaakte een beetje als een moezelwijntje, vrij zoet dus. Misschien niet voor iedereen weggelegd. De rode wijn was ook vrij zoet, maar dan met een pepertje. Een prima wijntje om meer dan 1 van te drinken. 

foto 4

Meer weten?
Kijk op ecofields.nl

 

About the author

Marleen

View all posts